• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zagađivač plaća": Usvojen novi paket zakona za smanjenje efekta staklene bašte

Vreme čitanja: oko 1 min.

Besplatne emisije štetnih gasova u sektoru vazduhoplovstva postepeno će se ukidati od 2026. godine

  • 0
planeta, klimatske promene Foto: Freepik

Zemlje članice EU usvojile su pet novih zakona koji će "omogućiti EU da smanji emisije gasova staklene bašte u glavnim sektorima privrede", uključujući pomorski saobraćaj i avio-industriju, saopštio je Savet EU, a prenosi Anadolu.

Zakon je deo glavnog klimatskog paketa EU pod nazivom "2Fit for 55" koji ima za cilj smanjenje emisije gasova staklene bašte u bloku za najmanje 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990. godine.

Zakon redizajnira Sistem trgovanja emisijama (ETS), tržište ugljenika u EU koje se zasniva na principu "zagađivač plaća", ali dodeljuje "ograniči i trguj" dozvole za emisije za energetski intenzivne industrije, proizvodnju električne energije i vazduhoplovnog sektora.

Pod novim zakonom, sektori, kao što su energetika, industrija gvožđa, papira ili naftna industrija, moraju da smanje svoje emisije gasova staklene bašte za 62% u odnosu na nivoe iz 2005. godine.

Besplatne emisije štetnih gasova u sektoru vazduhoplovstva postepeno će se ukidati od 2026.

Reforma takođe stvara poseban režim emisije za drumski transport i građevinarstvo, a po prvi put uključuje i pomorsku industriju.

Kako bi sprečila nelojalnu konkurenciju trgovinskih partnera koji nisu iz EU, EU će oporezivati uvoz iz industrija koje sadrže velike količine ugljenika, kao što su cement, aluminijum, đubriva, proizvodnja električne energije, vodonik, gvožđe i čelik.

Između 2026. i 2034. godine, besplatne dozvole na uvoz ove robe će se postepeno ukidati i kompanije će morati da plate razliku u ceni ugljenika.

Sa budžetom od 65 milijardi evra (71 milijardu dolara), Fond za socijalnu klimu će takođe biti uspostavljen za podršku ugroženim domaćinstvima, malim preduzećima i korisnicima transporta da se prilagode višim klimatskim standardima.

Odobrenjem država članica EU završava se zakonodavna procedura o ključnom klimatskom akcionom paketu nakon što ga je Evropski parlament odobrio prošle nedelje.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>