• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Polovina potrošača spremna da "napusti" kompanije koje ne kontrolišu skladištenje podataka

, Telegraf Biznis

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje je pokazalo da polovina potrošača kaže da ih brine to što onlajn skladištenje podataka troši energiju i proizvodi zagađenje životne sredine

  • 0
Data centar, kompjuteri, baza podataka

Foto: Shutterstock

Skoro polovina potrošača je iskazala nameru da prestane da kupuje od kompanija koje svojevoljno prouzrokuju štetu po životnu sredinu, nekontrolišući koliko nepotrebnih podataka čuvaju, rezultati su istraživanja koje sproveo 3Gem u ime Veritasa.

U istraživanju je učestvovalo 13.000 potrošača širom Australije, Brazila, Kine, Francuske, Nemačke, Japana, Singapura, Južne Koreje, UAE, Velike Britanije i SAD u periodu od 1. do 16. februara 2023. godine.

Veritas Technologies, lider u bezbednom upravljanju podacima u više oblaka, najavio je novo istraživanje koje ukazuje na to da polovina potrošača (49%) misli da je odgovornost organizacija koje čuvaju svoje informacije na internetu da ih izbrišu kada to više nije neophodno.

Oni su takođe spremni da svoje mišljenje iskažu tako što će prestati da koriste ili kupuju od preduzeća koja ne smanje zagađenje vezano za podatke: skoro polovina (47%) je rekla da bi prestala da kupuje od kompanije ako bi znala da namerno nanosi ekološku štetu time što ne kontroliše koliko nepotrebnih ili neželjenih podataka skladišti.

Istraživanje je takođe pokazalo da je skoro polovina (46%) anketiranih izjavila da ih brine to što dva odsto globalne emisije zagađenja povezanih sa energijom, izazivaju centri podataka (data centri).

Kao odgovor na to, tri petine (59%) ispitanika je reklo da bi volelo da vidi da se organizacije više fokusiraju na kontrolu negativnog uticaja na životnu sredinu prouzrokovanog skladištenjem podataka onlajn.

Ovo može da obuhvata i organizacije koje ohrabruju svoje klijente da zatvore neiskorišćene ili neaktivne naloge i smernice za brisanje zastarelih informacija koje im više nisu potrebne ili koje više ne žele.

- Pored troškova skladištenja podataka, skriveni troškovi njegovog uticaja na životnu sredinu trebalo bi da budu na vrhu dnevnog reda svakog poslovnog lidera - kaže Rags Srinivasan, direktor za održivost u Veritasu i dodaje:

- Data centri rade 24 sata dnevno i očekuje se da će do 2030. godine koristiti čak osam odsto ukupne električne energije na planeti. Lako je zaboraviti da se data centri uglavnom napajaju fosilnim gorivom i stvaraju otprilike istu količinu CO2 kao avio-industrija.

Novo istraživanje takođe je pokazalo da polovina (51%) potrošača kaže da ih brine to što onlajn skladištenje podataka troši energiju i proizvodi zagađenje životne sredine kada je, u proseku, polovina podataka koje preduzeća čuvaju suvišna, zastarela ili trivijalna (ROT) i još 35 odsto je "mračno" sa nepoznatom vrednošću.

Do ovih saznanja je Veritas došao sprovevši odvojeno istraživanje, u kojem su donosioci IT odluka prijavili procente ROT-a, tamne i poslovno kritične podatke unutar svojih organizacija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>