• 22
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovako je po mesecima rasla cena struje u Srbiji: Loše prošli Rumuni, Česi i Moldavci

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uz Dansku cena struje za domaćinstva najviše je otišla naviše u Rumuniji, Češkoj i Moldaviji

 • 22
Struja, računi

Foto: Shutterstock

Rat Rusije i Ukrajine generisao je neviđeni rast cena električne energije i prirodnog gasa u Evropi tokom 2022. godine. Ovo je dovelo do dodatnog pritiska na ukupnu (kasnije, i baznu) inflaciju uzrokovanu poremećajima globalnog lanca snabdevanja usled pandemije bolesti CV-19. Usledila je i lavina negativnih inflacionih očekivanja.

Krajem prošle godine trend kretanja cena energenata i ključnih berzanskih sirovina menja smer, da bi u prvim mesecima ove godine poprimio snažan deflacioni predznak koji će cene vratiti ispod predkriznog nivoa. Strmoglavi pad cena energenata rezultat je recesionih pritisaka - opada globalna industrijska proizvodnja i eksterna razmena, oštro je redukovan i realni promet u trgovini na malo, realne zarade, piše Ivan Nikolić u novom izdanju MAT-a (Makroekonmske analize i trendovi).

Međutim, inflaciona očekivanja su se nekako prilagodila i ovim nižim troškovima i dalje opstaju na visokom nivou. A upravo upravljanje očekivanjima igra ključnu ulogu u politici stabilizacije zbog kanala prenošenja ovih šokova na ukupnu inflaciju. Dugoročna inflaciona očekivanja su ključna posebno za agregatne rezultate i ekonomsku politiku kada odstupaju od paradigme racionalnih očekivanja sa punim informacijama. Porast evropskih cena i električne energije i prirodnog gasa je bio praćen povećanom zabrinutošću zbog neusklađenih dugoročnih inflatornih očekivanja. Upravo su ova dugoročna negativna očekivanja dobila zamah u 2022. a njihov povišen nivo prenet je u ovu godinu.

Povrh toga, pokazalo se da je inflacija prodrla dublje nego što su centralne banke percipirale kada su cene počele da rastu pre dve godine. Problem je i u tome što su preduzeća iskoristila retku priliku da povećaju svoje profitne marže. Globalno posmatrano najkritičniji je sektor hrane. Tu zbog ograničene ponude, posebno u segmentu distribucije, pod izgovorom nekakvih uvećanih troškova poslovanja, cene pojedinih proizvoda i dalje rastu. Iz tog razloga inflacija u nekim evropskim zemaljama za sada ne pokazuje veliku razliku u odnosu na njen snažan odziv u prošloj godini.

Koliki su cenovni šok u energetici lane pretrpela domaćinstva i privreda Evrope najbolje se vidi priloženih podataka Evrostata. Što se tiče Srbije sumarni rezultat je sledeći - cena goriva i maziva za putnička vozila u 2022. uvećana je za 20,2%, cena električne energije za domaćinstva (potrošnja u rasponu od 2.500 kWh do 5.000 kWh) uvećana je za 4,7%, cena električne energije za privredu za 27,9%, dok je gas za privredu poskupeo za 23%. Čak i pri takvom porastu nivo cena i električne energije i gasa je ostao najniži u Evropi.

Cena za domaćinstva, za potrošnju od 2.500 kWh do 5.000 kWh

struja

Foto: Pritnscreen/MAT

Prosečna cena električne energije za domaćinstva u Srbiji je tokom drugog polugođa 2022. iznosila 8,67 evro centi - trostrukto niže nego u EU (ili 6,7 puta niže nego u Danskoj, kao državi EU sa najskupljom strujom za građane). Pred pandemiju COVID-19 gotovo da je postojao isti raspon cena između Srbije i EU, ali su tada domaćinstva u Danskoj plaćala struju samo četiri puta skuplje od onih u Srbiji. Uz Dansku cena struje za domaćinstva najviše je otišla naviše u Rumuniji, Češkoj i Moldaviji!

Cena el.energije za privredu, za potrošnju od 500 MWh do 2.000 MWh

Osim domaćinstava i rumunska privreda je pretrpela snažno cenovno prilagođavanje (cenovnik za električnu energiju lane im je uvećan čak 1,6 puta tj. 159,2%, tako da je krajem godine prosečna cena po MWh kod Rumuna dostigla neverovatnih 42,5 evrocenta (što je takođe bilo 3 puta više nego u Srbiji). Jednako snažno su uvećani troškovi električne energije i u S.Makedoniji (prosečni rast od 147,8%).

Privreda naših suseda je jednako loše prošla i u pogledu uvećanih cena gasa. U S.Makedoniji je gas poskupeo tokom prošle godine za neverovatnih 309,2%, a kod Rumuna za 240,8%. Uprkos ovim troškovnim udarima za koje je privreda Srbije bila pošteđena, zanimljivo da je, i kod njih i kod nas, ukupna inflacija merena potrošačkim cenama slična.

U decembru 2022. međugodišnji rast harmonizovanih potrošačkih cena u Rumuniji i S.Makedoniji iznosio je 14,1% i 17,8%, respektivno, dok je u Srbiji inflacija iznosila 14,6%. Pri tome, napominjemo da su ponderi za električnu energiju, gas i ostala goriva u indeksu potrošačkih cena u Srbiji tek neznatno viši u odnosu na ove dve zemlje!?

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vojkan

  9. maj 2023 | 17:05

  Bavimo se tidjim problemima a mi jos malo necemo imati za paštetu..

  22
  0

  Podelite komentar

 • Zoks

  9. maj 2023 | 18:17

  Hahaaaaha, a plate u Rumuniji dva puta veće,ovo je šou ,kako mi lepo živimooo

  21
  0

  Podelite komentar

 • Nenad

  9. maj 2023 | 16:42

  Pa ova analiza je losa. Morate da uzmete u obzir i njihova primanja... sistem u kome zive... sta imaju obezbedjeno... da li imaju normalno zdravstveno ososiguranje... da li moraju da idu privatno... da li im se to refundira... cene hrane, tehnike... subvencije za zelene izvore energije... Za nase uslove i plate... Srbije nepodnosljivo postala skupa... jer se nardo samo pljacka... a ne stvara se vrednost...

  19
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>