• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubajski grebeni sa kompletnom infrastrukturom i milijardu korala mogli bi biti svetska senzacija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projekat sa ogromnim potencijalom mogao bi biti realizovan do 2030. godine

  • 0
Dubai, plutajuće ostrvo Foto: URB / Ferrari / Profimedia

Otkriveni su planovi za najveći svetski projekat obnove okeana i ekoturizma u Dubaiju.

Dubajski grebeni (eng. Dubai Reefs) predstavljali bi plutajuće ostrvo, odnosno živu laboratoriju na vodi, za obnovu mora i ekoturizam, rekao je developer "URB".

U srcu futurističkog projekta nalazi se veliki institut za more, gde bi naučnici i istraživači mogli da rade na većoj zaštiti morskih i priobalnih regiona Dubaija.

Projekat, koji je trenutno samo u fazi istraživanja i razvoja, podržao bi izgradnju veštačkog grebena, koji se prostire na oko 200 kvadratnih kilometara duž obale Dubaija, piše thenationalnews.

To bi pomoglo u obnavljanju gradskog priobalnog ekosistema i obezbedilo zaštitu od oluja, kao i staništa za ribe i morski život.

Jednom rečju, "odgovoran turizam", kao aktuelni termin, glavni je deo planova. Turisti bi putovali električnim čamcima do grebena Dubaija, radi jedinstvenog morskog ekoturizma.

Boraveći u plutajućim eko odmaralištima i ložama, od kojih bi svi bili napajani 100 posto obnovljivom energijom, turisti bi imali pristup - iz prve ruke - morskim projektima na tom mestu, koji uključuju stvaranje staništa za više od milijardu korala i sadnju više od 100 miliona stabala mangrova.

Jedinstvene eko aktivnosti u ponudi bi uključivale i podvodno "šumsko kupanje", slično drevnoj japanskoj velnes praksi koja promoviše mir i tišinu među drvećem. Na grebenima Dubaija, korali bi delovali kao drveće okeana.

Turisti bi, takođe, imali zabavno-edukativne časove The Marine Institute-u, kako bi bolje razumeli ekosistem koji povezuje ljude sa okeanom.

I tu nije kraj... Dubai Reefs projekat je zamišljen tako da sadrži i stambene/maloprodajne/obrazovne objekte i istraživačke čvorove, a cilj je i otvaranje više od 30.000 tzv. "zelenih" radnih mesta.

Ako se realizuje, ideja bi takođe mogla da sadrži farme talasa koje bi se koristile za proizvodnju dodatne čiste energije za rastuću populaciju grada.

U zavisnosti od toga kada će projekat biti finansiran, prva faza bi mogla da bude realizovana između 2025. i 2030. godine, a Dubajski grebeni bi mogli biti projekat koji će transformisati Dubai - u svetski priznatu eko-destinaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>