• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reciklirani džins, eko teretana, čaše od otpada: Sajam zelenih ideja otvoren na Kalemegdanu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj događaj je organizovan u okviru Evropske zelene nedelje 2023, koja se održava od 3. do 11. juna

  • 0
Sajam zelenih ideja Foto: Telegraf

Međunarodni dan zaštite životne sredine obeležen je danas Sajmom zelenih ideja, projekata i inovacija. Na Sajmu su predstavljene najbolje do sada realizovane ideje za zelenu transformaciju srpske privrede i društva. U okviru Sajma, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" predstavljena su zanimljiva inovativna zelena rešenja, a na Savskom šetalištu na Kalemegdanu otvorena je i foto izložba ovih ideja.

Na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" posetioci će moći da vide modnu instalaciju odevnih predmeta od recikliranog teksasa, da vežbaju u eko-teretani izrađenoj od recikliranog drveta, i da učestvuju u nagradnom kvizu o zaštiti životne sredine. Pored toga, biće izložena i klimatska kapsula Centra za promociju nauke, koja nudi uvid u perspektivu klimatskih promena kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje.

Sajam su otvorili ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

- Danas sa našim partnerima iz EU i izlagačima, koji su predstavili najinovativnije ideje koje će građani moći da vide na Kalemegdanu, obeležavamo međunarodni Dan zaštite životne sredine - rekla je Vujović.

Ona se zahvalila delegaciji EU, Vladi Švajcarske i Kraljevini Švedske, kao i partnerima iz UNDP-a koji odvajaju značajna donatorska sredstva kako bi, kako je rekla, zajedničkim snagama pravili pomake na bolje u zaštiti životne sredine.

- Podrška u kapitalnim zelenim investivcijama nam je neophodna kako bi mogli da unapredimo kvalitet životne sredine i bolji život svakoga od nas -  istakla je ministarka.

Kako je objasnila, to se odnosi na izgradnju regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom, ali isto tako i za izgradnju nedostajuće kanalizacije.

Ministarka je najavila da je danas raspisan konkurs kojim su obezbeđena dodatna sredstva za zamenu kotlarnica koje rade na ugalj, lož ulje ili mazut u javnim ustanovama. Kako je objasila, to je urađeno u saradnji sa evropskim partnerima kako bi poboljšali kvalitet vazduha u Srbiji. Vujović je zamolila zainteresovane opštine i gradove da pripreme svoje projekte i da se jave na konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama.

Žiofre je rekao da ovim događajem započinjemo i zelenu nedelju u EU koju ćemo u Srbiji realizovati na nekih 20 različitih lokacija.

- Mi radimo zajedno kako bismo aktivirali zajednice i države da udružimo snage kako bi obezbedili čist vazduh i vodu, kao i bezbednu hranu. Nephodne su nam veštine, inovacije i stručni ljudi. Zahvaljujući UNDP-u koji je organizovao današnji događaj danas na Kalemegdanu imamo divne ideje - objasnio je Žiofre.

Kako je objasnio, "želimo da postanemo prvi kontinent koji će biti karbonski neutralan do 2050 godine".

- Da bismo to uspeli da postignemo potrebni su nam snažni partneri u EU i van nje, i zato mi sarađujemo sa partnerima kao što je Srbija, koja je zemlja kandidat, na realizaciji brojnih projekata - istakao je on.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David rekla je danas da je Švedska zemlja koja trenutno predsedava EU, kao i da će tokom tog predsedavanja kao jedan od svojih prioriteta utvrditi jačanje i ubrzanje zelene tranzicije.

- U Srbiji Švedska predstavlja prvog donatora i partnera Srbije u zaštiti životne sredine sa ciljem da izgradimo bezbedniju životnu sredinu, bolji kvalitet život i javno zdravlje za sve - objansila je ona.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid je objasnio da vođenje računa o životnoj sredini nije samo moralno pitanje, ono što želimo i moramo da uradimo, radi se sve više i o pravnoj obavezi.

- Primeri su pokazali da zaštita životne sredine koja se sprovodi na vreme košta mnogo manje nego naknadno bavljenje uklanjanjem štete - objansio je Šmid.

U okviru sajma održane su i panel diskusije o Zelenoj agendi u kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, o tome kako podržati primenu inovacija u ovoj oblasti i obezbediti finansijska sredstva neophodna da bi zelena transformacija bila uspešno sprovedena u praksi. Nakon panela, komercijalne banke su predstavile svoju ponudu zelenog finansiranja.

Ovaj događaj je organizovan u okviru Evropske zelene nedelje 2023, koja se održava od 3. do 11. juna, sa fokusom na razvoj veština koje su nam potrebne za stvaranje održivih, otpornih i socijalno pravednih zajednica.

Događaj je okupio predstavnike poslovnog i bankarskog sektora, relevantnih nacionalnih institucija, civilnog i akademskog sektora i međunarodnih donatorskih institucija.

(Telegraf Biznis)

Video: Godišnje "sahranimo" 50 miliona evra na smetlišta i deponije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>