• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska zemlja razmatra da ubije 200.000 goveda u naredne tri godine: Odgovor na klimatske promene

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvodnja hrane stvara 33 odsto emisija štetnih gasova u svetu, upozorava specijalni izaslanik za klimu SAD

  • 1
krave

Foto: Unsplash

Irska vlada možda će morati da smanji stada goveda te zemlje za 200.000 krava u naredne tri godine kako bi ispunila klimatske ciljeve.

U svojim naporima da smanji zagađenje azotom, Rojters je izvestio da je Evropska unija prošlog meseca odobrila holandski plan vredan 1,6 mlijardi dolara za otkup stočara.

Da nisu usamljen slučaj, govori upozorenje specijalnog izaslanika za klimu SAD Džona Kerija koji je nedavno upozorio da proizvodnja hrane stvara 33 odsto emisija štetnih gasova u svetu.

Bilioner Bil Gates takođe je opsednut štetnom emisijom stada goveda, obezbeđujući finansijsku podršku kompanijama koje razvijaju dodatke za morske alge i gas maske za krave.

Poljoprivrednica Kejsi Atkinson rekla je za Cowboy State Daily da razgovori o emisiji štetnih gasova iz te industrije ne obraćaju pažnju na pozitivne uticaje goveda na životnu sredinu i klimu.

- Razmišljamo samo u jednom smeru, ne uzimajući u obzir sve posledice onoga što će se dogoditi ako uklonimo stoku sa zemlje - kaže ona.

Dodaje da goveda doprinose otporu na suše, zdravlju zemljišta i redukciji divljih požara.

Atkinsonova ističe da svaka osma osoba u Americi ima problem sa hranom, odnosno da ne unosi dovoljno hranljivih namirnica.

Izuzimajući stada, oni dodatno proširuju svoj problem eliminušući značajan izvor proteina u američkoj ishrani, naglašava.

Takođe, goveda nisu samo izvor hrane. Proizvodi, koji se prave od nusproizvoda životinjskog porekla uključuju i: deterdžent za veš, skidač laka, sapune, losione, , fudbalske lopte i faarmaceutske proizvode.

- Bio bi veoma zahtevan poduhvat da zamenite sve proizvode koje dobijate od njih - zaključuje Atkinsonova.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dj

    7. jun 2023 | 11:22

    Sto pre prestanite da se drogiraju.Imate loše tripove.Jedini krivci su beskonačno ratovanje i ogroman broj automobila!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>