• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovim tempom, Engleska će tek za 4.700 godina da izgradi dovoljno vetroelektrana za svoje potrebe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer Riši Sunak je pre šest meseci obećao da će ukloniti blokadu gradnje novih vetroelektrana

  • 0
Vetrenjača, vetrenjače, vetroelektrana, vetroelektrana na moru

Foto: Shutterstock

Engleskoj bi trebalo skoro 4.700 godina da izgradi dovoljno vetroelektrana na kopnu da bi se zadovoljile britanske potrebe za čistom energijom, osim ako vlada ne ukine blokadu postavljanja novih turbina, pokazuje Institut za istraživanje javne politike (IPPR).

Samo 17 malih vetroelektrana na kopnu odobreno je u Velikoj Britaniji od 2015. godine kada je vlada promenila zakone o planiranju kako bi uvela de fakto zabranu vetroelektrana na kopnu, piše Guardian.

Premijer Riši Sunak je pre šest meseci obećao da će ukloniti blokadu, ali vlada tek treba da preduzme mere da ublaži ograničenja sa kojima se suočavaju proizvođači obnovljivih izvora energije.

Luk Marfi, pomoćnik direktora u IPPR-u, rekao je da zabrana znači da je Engleska daleko od isporuke dovoljno vetra na kopnu da bi zadovoljila potrebe Velike Btitanije, kao od "početka izgradnje Stounhendža 2.500 godina pre nove ere".

Izveštaj IPPR-a je otkrio da su engleske vetroelektrane izgrađene na kopnu tokom sedam godina od uvođenja ograničenja dostigle ukupan kapacitet od samo 6,7 megavata. Ovo je samo 0,02 odsto kopnenog vetra potrebnog Engleskoj.

Izveštaj o predviđanjima industrije, Future Energy Scenarios, procenjuje da kapacitet vetra na kopnu treba da se poveća na više od 30 gigavata širom Velike Britanije do 2030. godine. Sadašnjim tempom, Engleskoj bi bilo potrebno 4.690 godina da ispuni ovaj cilj.

Levičarski istraživački centar pozvao je vladu da reformiše sistem planiranja kako bi pomogao da se ubrza uvođenje vetroelektrana na kopnu, kao i da se obnovi priroda i zadovolje rastuće stambene potrebe zemlje.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>