• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće kompanije tokom 5 godina nisu uradile skoro ništa da smanje globalno zagrevanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da je porast prosečne globalne temperature za 1,5 stepeni ključna tačka preokreta, nakon koje se šanse za ekstremne poplave, sušu, požare povećavaju

  • 0
Globalno zagrevanje, svet, planeta Foto: Shutterstock

Svet je skrenuo sa puta da postigne svoje klimatske ciljeve. U međuvremenu, veliki zagađivači vraćaju svoj fokus nazad na fosilna goriva.

Ogromna većina najvećih svetskih kompanija nije učinila skoro ništa u poslednjih pet godina da smanje zagađenje koje zagreva planetu i ništa što bi pomoglo da se izbegnu katastrofalne klimatske promene. Veća je verovatnoća da će velike kompanije doprineti ekstremnim nivoima zagrevanja.

Podaci o održivosti pokazuju da su napori samo 22 odsto od 500 najvećih svetskih javnih kompanija usklađeni sa Pariskim sporazumom, čiji je cilj ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa iznad nivoa predindustrijskog perioda. 

Naučnici za klimu smatraju da je porast prosečne globalne temperature za 1,5 stepeni ključna tačka preokreta, nakon koje bi se šanse za ekstremne poplave, sušu, požare i nestašicu hrane mogle dramatično povećati.

- Ovi podaci predstavljaju jasnu poruku: moramo da uradimo više, i to treba da uradimo brzo. Bez fundamentalne promene u načinu funkcionisanja globalne ekonomije, nećemo videti značajan pomak - rekao je izvršni direktor ESG Book Daniel Klier.

Izveštaj je najnoviji u nizu dokaza da je svet daleko skrenuo sa puta da postigne svoje klimatske ciljeve. Istovremeno, veliki zagađivači pomeraju svoj fokus nazad na proizvodnju fosilnih goriva nakon godinu dana ogromnog profita potpomognutog rastućim cenama nafte i gasa.

U svojoj analizi, ESG Book je dodelio "temperaturne rezultate" kompanijama na osnovu javno objavljenih podataka o emisiji. Analiza je obuhvatila kompanije sa tržišnom vrednošću od najmanje 10 milijardi dolara u SAD, Velikoj Britaniji, Kini, Indiji i Evropskoj uniji.

Analiza uključuje direktne emisije iz poslovanja, kao i indirektne emisije od upotrebe proizvoda kompanija. Ovo je posebno važno za kompanije koje se bave naftom i gasom, jer većina njihovih emisija nastaje sagorevanjem njihovih proizvoda kao što su benzin i gorivo za avione.

U Velikoj Britaniji, Indiji i EU, broj kompanija sa ciljevima smanjenja emisija usklađenim sa Pariskim sporazumom jedva se smanjio od 2018. godine. Napredak u Sjedinjenim Državama i Kini je za nijansu bolji.

U SAD, 20 odsto kompanija je usklađeno sa Parizom, u odnosu na 11 odsto u 2018. godini. U Kini, 12 odsto je usklađeno sa Parizom, u poređenju sa samo 3 odsto pre pet godina.

Po njegovom mišljenju, kombinacija strožih vladinih politika, promena ponašanja potrošača i tehnoloških otkrića biće potrebna da bi se došlo do značajne promene u trenutnoj klimatskoj putanji. Institucionalni investitori, kao što su penzioni fondovi, takođe imaju važnu ulogu u usmeravanju više kapitala ka obnovljivim tehnologijama. Postoje znaci da se ovaj tok novca ubrzava. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, investicije u solarnu energiju trebalo bi da prestignu ulaganja u proizvodnju nafte po prvi put ove godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Godišnje "sahranimo" 50 miliona evra na smetlišta i deponije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>