• 11
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čep se više ne može odvojiti od flaša i kartonskih ambalaža: Zašto?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Probali ste da pokidate čepove sa nekih proizvoda, pa niste uspeli? Ne, nije do vaše snage ili "tehnike", već do novog evropskog rešenja

 • 11
Čep, Poklopac za mleko

Foto: Nikola Tomić

Na tržištu su se pojavile neke ambalaže sa čepom, koji se ne mogu pokidati, tj. odvojiti od njih. Drugim rečima, sada su oni pričvršćeni plastičnim nitima za otvor flaše/kartonskog pakovanja.

Ako ste pokušali da ih skinete/pokidate, pa niste uspeli, evo zašto je to tako.

Reč je o direktivi Evropske unije koja je usmerena na reciklažu većih količina plastike, nego što je to slučaj do sada. Iako je ova direktiva davno izglasana, tek treba da stupi na snagu u potpunosti.

Kada je reč o ovom rešenju, koje treba da prati evropske ciljeve vezane za održivost i ekologiju, u maju 2018. EU  je najavila novu direktivu o tome kako treba postupati sa plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Između ostalog, ova uredba nalaže da će pića moći da se prodaju u plastičnim flašama, samo ako čep ostane pričvršćen za nju. Međutim, na fotografijama koje je snimila naša ekipa - možete videti da se ista norma primenjuje i na ambalaže od kartona.

Direktiva je, inače, izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj prilagode svoje proizvode najkasnije do decembra 2024. godine.

Takođe, aktuelna direktiva je deo prve Strategije o plastici koju sprovodi Evropska unija, sa ciljem da se plastična ambalaža na tom tržištu reciklira do 2030. godine, te da se smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namerna upotreba mikroplastike.

Kako se navodi, količina otpada bi zbog ove odluke mogla biti smanjena za 10 odsto, a konstatuje se da Evropljani svake godine proizvedu 25 miliona tona plastičnog otpada. Ipak, manje od 30 posto se prikupi za recikliranje.

Ako se i dalje pitate na koji način će ovo rešenje doprineti očuvanju okoline, iz EU sugerišu da su se čepovi ranije redovno bacali na ulicu. Međutim, kao jedan od potencijalnih problema ovog rešenja javlja se praktičnost, jer su ljudi na forumima već počeli da komentarišu kako se "muče" kod ambalaža od pola litre, poput flašice vode koju nose po gradu itd.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • YT1DX

  11. jun 2023 | 14:11

  Ne razumem, zašto se kod nas primenjuju direktive EU, a plate su na nivou Somalije?!

  44
  6

  Podelite komentar

 • MarA

  11. jun 2023 | 14:31

  Samo se pravi đubre i uništava šuma. Tone plastike se proizvode i dalje. Dok je bilo staklene ambalaže i kaucija za istu, ovih problema nije bilo🙄

  42
  2

  Podelite komentar

 • Ja

  11. jun 2023 | 14:16

  Od kada u Eu.....kaskamo....

  18
  3

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>