• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sunčana strana omiljenog napitka: Doneli revoluciju, dragocena zrna kafe peku uz pomoć sunca

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može li CO2 uticaj, prilikom obrade zrna kafe, zaista biti sveden na nulu?

  • 0
kafa Foto: Shutterstock

Da li ste čuli za solarno pečenje kafe?

U moru aktuelnih održivih rešenja, sa ciljem da se smanji štetni CO2 uticaj, pažnju je privuklo i jedno zanimljivo postrojenje, koje obećava vanserijski ukus kafe, pečene uz pomoć 100 odsto solarne energije.

Naime, prvi put u svetu, zahvaljujuci naprednoj tehnologiji, inženjeri iz Belgije su razvili postrojenje, koje su pustili u rad 2019, a koje peče zrno kafe za komercijalne potrebe (2000+ kg/čas), koristeći Sunce kao izvor energije.

Rich Sun Roast je njihova patentirana metoda pečenja kafe, a vizija im je da se ista tehnologija sprovede u celom sektoru, kako bi do 2025. godine, i po Agendi održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN), doprineli smanjenju CO2 emisija iz sektora - i sveli ih na nulu.

Pored patentirane metode pečenja kafe, partneri iz Belgije se od 2007. uspešno bave industrijskim rešenjima za energetsku efikasnost u industriji, i samim tim, preteča pekača za kafu jeste slično postrojenje, koje im omogućava da peku glinene cigle, knauf, vatrootporni cemenat (u građevinskom sektoru), kao i da svoj doprinos daju u procesu pripreme nacionalnog belgijskog proizvoda - piva.

U ovom slučaju, u pitanju je pekač za žitarice (hmelj, ječam, raž), koji takođe radi na principu solarne energije.

Njihova jedinstveno pečena kafa nosi naziv Ray&Jules, a kompanija danas na državnim tenderima zauzima visoku poziciju: promovišu se kao odgovorni i ekonomični izvođači radova na projektima od velike važnosti i značaja.

Kako kažu, Rich Sun Roast, njihova patentirana metoda solarnog pečenja zrna kafe, garantuje maksimalnu svežinu pečenog zrna (peče se jednom sedmično, po narudžbini), zatim organsko i etičko poreklo nabavke (direktna veza sa dobavljačima, bez posrednika), kao i idealno pečena zrna slow-roast metodom.

Inače, navode i da se samo jednom šoljom Ray&Jules kafe uštedi jedan balon pun CO2, što znači da je svakom kilogramu pečene kafe jednaka količina od 1,5 kg CO2 puštenog u atmosferu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>