• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Posle deset godina održivost je naša DNK": Delta holding obnovljivom energijom smanjila zagađenje za 25.000t

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predstavljen izveštaj o održivom poslovanju Delta hodlinga

  • 0

Na krovu savremene i zelene zgrade Delta hausa, predstavljeni su rezulatati o održivom poslovanju. Jedna od najvećih domaćih kompanija je, što pokazuju i cifre, pionir u toj oblasti koja je postala prioritet u mnogim agendama.

Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik za strategiju i razvoj Delta Holdinga, rekla je za Telegraf Biznis da kompanija više od deceniju primenje održivu metodologiju u poslovanju, a to se posledično, ističe, odrazilo i kroz drugačiju njihovou poziciju i ulogu, naročito u pregovorima za nove inesticije.

"Partneri ili banke počinju da postavljaju izazovna pitanja na ovu temu. Mi smo svoj prvi izveštaj o održivosti predstavili još 2008. godine. Dakle, daleko pre nego što je to regulativa zahtevala. Posle 15 godina izveštavanja svi principi CSR, odnosno ESG su zaista postali naš DNK. Danas, kad formalno moramo bankama da predočimo metodologiju koju sprovodimo, zapravo predstavljamo ono što radimo već desetak godina. Dodatno, ne samo da smo ravnopravni sagovornic na ovu temu, već se ponosimo time što smo relevantan savetnik", rekla je Desivojević za naš portal.

Delta studija održivosti

Foto: Nikola Tomić

Konkreno, kada je reč o brojkama, instalacijom solarnih elektrana članice Delta Holdinga u 2022. godini proizvele su 470 megavat sati električne energije. Time su doprinele smanjenju emisije ugljen-dioksida za 690 tona, što je ekvivalent sadnji više od 31 hiljade stabala. Zahvaljujući upotrebi biomase, u istom periodu emisija CO2 smanjena je za više od 25 hiljada tona, što je količina koju godišnje apsorbuje 1,2 miliona stabala.

Navedeni podaci deo su godišnjeg izveštaja o održivom poslovanju u 2022. godini, koji je Delta Holding objavio četrnaestu godinu zaredom. Izveštaj je u zgradi Delta House, poslovnom sedištu kompanije, predstavljen medijima, predstavnicima stručne javnosti i partnerima Delta Holdinga.

„Poštovanje principa održivosti danas postaje uslov da uspešno razgovarate sa bankama, velikim stranim partnerima, značajnim institucijama. Delta Holding je principe održivosti postavila kao strateški cilj svog poslovanja pre više od 14 godina i ponosni smo što smo pioniri u ovom domenu. Kao pioniri pokrećemo i novi projekat za naše zaposlene kroz formiranje AI Champ tima. Ovaj tim imaće zadatak da primenom veštačke inteligencije u različitim sferama biznisa doprinese održivom poslovanju kompanije.“, izjavila je na samom predstavljanju ESG izveštaja Desivojević Cvetković.

U 2022. godini operater ambalažnog otpada Delta Pak omogućio je recikliranje skoro 4.700 tona papira, čime je sačuvano 80.000 stabala i napravljena ušteda od skoro 20 hiljada megavat sati električne energije i 150 miliona litara vode. U istom periodu, potrošnja vode u Delta Agraru, jednom od najvećih poljoprivrednih sistema u regionu, smanjenja je za petinu.

„Kada je u pitanju "S - social" tj društveni aspekt održivosti našeg poslovanja istakla bih veliki doprinos zajednici koji dajemo kroz podršku razvoju sela. Kroz jedinstveni projekat Naše selo, u prethodne 4 godine, podržali smo više stotina gazdinstava. Tokom 2022. godine pokrenuli smo i projekat Digitalno selo u okviru kojeg zajedno sa partnerima Institutom BioSens i Mokrin House, poljoprivrednicima podižemo svest o važnosti digitalizacije za održivost poljoprivredne proizvodnje“, rekla je Tijana Koprivica, direktor održivog poslovanja Delta Holdinga.

Izveštaj je izrađen u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI) i ispunjava sve kriterijume naprednog nivoa izveštaja o napretku Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija. Reviziju izveštaja o održivom poslovanju sprovela je ovlašćena revizorska kuća PwC.

„Deltin izveštaj o održivosti je na tragu trenutnih najboljih praksi ESG izveštavanja u CEE regiji i izuzetna osnova za izveštavanje u skladu sa dolazećom regulativom. Izazov u narednom periodu za sve privredne subjekte biće priprema za nefinansijsko izveštavanje u skladu sa zahtevima nove regulative na način koji omogućava efikasnu verifikaciju istih. Ovogodišnji izveštaj i revizija predstavljaju značajan iskorak u tom pravcu“, izjavio je Nikola Stamenić, PwC.

"Ulaganje u održivo poslovanje nije trošak već investicija koja donosi konkretnu i merljivu dobit", poručila je, izmedju ostalog, Milica Sredanović iz IFC - Međunarodne finansijske korporacije, ogranka Svetske banke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>