• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvaničan kraj jednog od najvećih gasnih polja u Evropi: Proizvodnja gasa biće na nuli od 1. oktobra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandska vlada je ostavila mogućnost da eksploatiše određenu količinu gasa u izuzetnim okolnostima

  • 1
Nemačka, Gasovod, energetika, energija, inflacija, Germany Energy Inflation Foto: Tanjug/AP

Holandija će do 1. oktobra sasvim obustaviti proizvodnju gasa kod grada Groningena, saopštila je danas vlada ove zemlje.

Ekstrakcija gasa je sada na operativnom minimumu, ali vlada želi da smanje seizmičke rizike u ovoj oblasti, prenosi Rojters.

Na gasnom polju kod Groningena, kojim zajedničkim snagama upravljaju britanski Šel i američki Ekson mobil, i dalje postoje velike rezerve prirodnog gasa, ali eksploatacija je skoro u potpunosti obustavljena zbog podrhavanja tla koje je uzrokovalo štetu i nezadovoljstvo građana.

Svi pogoni će biti trajno zatvoreni u 2024. godini, ali holandska vlada je ostavila mogućnost da eksploatiše određenu količinu gasa u izuzetnim okolnostima.

- Odlučili smo da će prozvodnja gasa kod Groningena biti na nuli od 1. oktobra. Ako bude veoma hladno i ako budemo imali problema u skladištu gasa, moći ćemo da pokrenemo jedan ili više pogona - izjavio je ministar rudarstva Hans Vijlbrif.

Prema njegovim rečima, "nema sumnje" da će pogoni biti demontirani do oktobra sledeće godine, kada iz drugih izvora bude obezbeđena dovoljna količina gasa za građane Holandije.

Gasno polje kod Groningena važi za jedno od najvećih u Evropi, ali nakon izuzetno jakog zemljotresa 2018. godine je odlučeno da se prekine sa proizvodnjom gasa u oblasti, navodi britanska agencija.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    23. jun 2023 | 18:15

    Zvanican kraj EU!!! USA stvorili EU,USA je i unistila!!! Bravo za glupu Evropu!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>