• 12

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zelena tranzicija stambenih zajednica – Šta koči postavljanje solarnih panela na krovove zgrada?

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Srbiji trenutno ima oko 1.500 registrovanih prozjumera, odnosno kupaca-proizvođača električne energije iz solarnih panela

  • 12
solarni paneli, niš, magdon Foto: Centar za održivi razvoj energetike

Među njima je najviše domaćinstava (1.185), zatim slede pravna lica (395) i samo jedna stambena zajednica. Upućeni u ovu temu veruju da će njihov broj sve više rasti kako budu očekivano rasla i cena struje, a ono što sada rast prozjumera koči jesu procedure.

Na putu od želje da se postane kupac-proizvođač do realizacije i priključivanja na distributivnu mrežu mnoštvo je prepreka. Taj put traje u proseku četiri meseca, pokazalo je istraživanje koje je sproveo NALED uz finansijsku i tehničku podršku USAID projekta "Bolja energija". Cela procedura za registraciju stambene zajednice još je komplikovanija i duža od prosečnih 114 dana. Zasad je da se upišu u registar prozjumera pošlo za rukom samo građanima jedne zgrade u Pančevu, koji su decembra 2022. postali jedina registrovana stambena zajednica kupaca-proizvođača. Broj prozjumera iz zgrada mogao bi biti znatno veći ukoliko bi se na adekvatan način sagledali svi izazovi i prepreke sa kojima se pioniri zelene tranzicije suočavaju, a jedna od najvećih jeste obaveza da budu vlasnici elektrane dok je bitan izazov i kako bi finansirali investiciju.

- Imajući u vidu da veći deo stanovništva živi u urbanim sredinama, posebnu pažnju smo posvetili stambenim zajednicama i zbog toga se zalažemo za donošenja niza mera koje bi im omogućile da postanu kupci-proizvođači, čak i kada nisu vlasnici elektrane. Pre svega bilo bi dobro omogućiti da stambene zajednice mogu da daju u zakup krov kako bi neko ko ima želju i sredstva mogao da postavi panele, slično kao što sada deo prostora izdaju za postavljanje bilborda i drugih vrsta reklama. Takođe, ako sami žele da postave panele, predlažemo da im se omogući da investiciju mogu da otplaćuju na rate putem sistema objedinjene naplate (infostana) – objašnjava Lena Bratić, direktorka USAID projekta "Bolja energija".

Lena Bratić Foto: E3international

Naša sagovornica dodaje da je neophodno sprovesti više pilot projekata kako bi se u praksi pokazalo da je model stambene zajednice koja je prozjumer moguć, ostvariv i isplativ. To je i jedna od 15 preporuka NALED-a i USAID projekta "Bolja energija", koje imaju za cilj unapređenje statusa kupca-proizvođača i kreiranje stabilnih i predvidivih finansijskih uslova za proizvodnju električne energije iz sopstvenih izvora. Pored stambenih zajednica, deo preporuka rezervisan je i za domaćinstva i rešavanje problema koje su imali sa obračunom utrošene i preuzete energije. Pre svega, neophodno je precizirati šta je to utrošena energija na osnovu koje se vrši obračun obaveza i uskladiti propise po kojima se računaju osnovice za prateću akcizu i naknadu, odnosno obezbediti jasniji prikaz elemenata na osnovu kojih se obračunava mesečna proizvodnja i potrošnja.

- Građani su zainteresovani za ovu temu, ali nemaju uvek sve informacije. U našem istraživanju čak 33% ispitanika koji su stanari zgrada se izjasnilo da planiraju da postanu kupci–proizvođači – navodi Bratić.

Ona objašnjava da oni vlasnici stanova u stambenim zajednicama koji ne razmišljaju da postanu prozjumeri kao razlog navode da o tome nisu do sada razgovarali s komšijama ili je problem nedostatak poverenja u isplativost investicije i nejasnoće kako bi tako proizvedenu energiju raspoređivali među sobom.

U istraživanju koje je sprovedeno tokom proleća ove godine, kako navodi, više od tri četvrtine prozjumera (78%) reklo je da je investiralo u postavljanje solarnih panela iz sopstvene ušteđevine, očekujući smanjenje računa za struju od 40 do 100%. Tek 12% je reklo je da je koristilo dostupna podsticajna sredstava, a 10% kredita banke. Imajući te podatke u vidu, jasno je zašto kupci-proizvođači kao prvi korak u popravljanju svog položaja vide u usaglašavanju propisa i jasnijem definisanju elemenata računa za električnu energiju, jer žele da imaju što jasniju sliku da li će im se i u kom roku isplatiti investicija. U ovom trenutku, čak 46% prozjumera ističe da ne bi dalje ulagalo u povećanje kapaciteta dok još 38% dodaje da nisu sigurni da bi to uradili.

Istraživanje je takođe sprovedeno i među potencijalnim prozjumerima i ono što se posebno ističe kao važan preduslov za dalje povećanje broja prozjumera u Srbiji jesu podsticaji sa nacionalnog i lokalnog nivoa. Čak 60% građana ušlo bi u investiciju isključivo ako bi dobili subvencije dok je tek četvrtina spremna da uloži sopstveni novac. Situacija je nešto povoljnija kod kompanija, gde bi se dve trećine oslonilo na sopstvena sredstva, a svaka treća firma na podsticaje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • optimista

    26. jun 2023 | 16:37

    Za one koje interesuje ja sam ugradio 6kW alektranu sa 6.4kW panela (maksimalno trenutno moguće) na krov koji je predhodno bio podaščan i postavljen lim. Orjentacija krova skoro pa idealna južna strana. Ukupna investicija 1.050.000,00 din od toga 420.000,00 din subvencija, od dana kada smo podneli zahtev za subvenciju do pustanja u rad proslo je 8 meseci, od dana kada je elektrana postavljena do dobijanja dozvole za uključenje prošlo je 90 dana. Da li se isplati pojma nemam videĉu tek za godinu dana ali trenutno elektrana dnevno proizvede od 12 do 42 kW/h, odnosno u Junu je proizvela 851 kW/h.

  • A. P

    26. jun 2023 | 15:18

    Tranzicija za izmisljanja profita, kao za gas.

  • A. P

    26. jun 2023 | 15:22

    Najbolje gde ima vetra su vetrenjače.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>