• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta znače ovi simboli i kako da ih čitate? Iznenadiće vas koja namirnica ostavlja najmanji CO2 otisak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prikazani simboli su deo ESG strategije, odnosno rejtinga održivosti koji se može primeniti na razne industrije, uključujući prehrambenu

  • 1
ESG oznake za hranu Foto: Shutterstock

EU i napredne zemlje sveta imaju cilj da do 2050. budu CO2 neutralne, a veliki deo tog plana je prehrambena industrija.

Sećate se kada smo pisali o tzv. Nutri-Score etiketama, koje bi trebalo da se nalaze na svakom proizvodu, kako bi kupac znao šta kupuje i koliko je taj proizvod kvalitetan (nutritivno bogat)?

U međuvremenu, pravimo nekoliko korak unapred, i sada - u eri održivosti i zelene energije - sve više o govorimo i o ovim simbolima, prikazanim na fotografiji iznad:

  • Boje - crvena boja označava visok procenat, narandžasta boja simbolizuje srednju vrednost, a zelena - nizak udeo;
  • Oznake high, medium, low - kao što same reči kažu, visok, srednji ili nizak udeo/nivo iskorišćenosti resursa
  • Simboli ugljenični otisak (carbon footprint), iskorišćenost vode (water used), iskorišćenost zemlje (land used), trošenje ambalaže (packaging waste), trošenje hemikalija (chemical waste).

Dakle, ako analiziramo ovu etiketu koja se odnosi na rotkvice, situacija je sledeća:

  • Da bismo dobili/proizveli ove rotkvice, ostavili smo srednji ugljenični otisak (štetne emisije) po okolinu, upotrebili smo nizak nivo vode i minimalno ambalaže koja bi završila na otpadu, a u srednjoj vrednosti nam je i upotreba hemikalija za dobijanje crvene povrćke; s druge strane, beležimo visok procenat upotrebe zemlje kao resursa.
Carbon footprint Foto: Shutterstock

Ovi simboli su deo ESG strategije, odnosno rejtinga održivosti koji se može primeniti na razne industrije, uključujući prehrambenu. Takvi proizvodi se posebno obraćaju ekološki osvešćenim kupcima, koji se trude da poštuju aktuelne principe o zaštiti životne sredine.

Ipak, i kod ovakvih stvari treba biti obazriv, jer situacija nije uvek crno-bela. Recimo, svaki treći veganski proizvod u Velikoj Britaniji sadrži tragove mleka ili jaja. S druge strane, kompanije su nekada dužne da to istaknu, jer obrada određenih namirnica može proći kroz iste mašine, pa se u tom smislu mogu naći minimalne količine na njima.

Na fotografiji iznad, možete jasno videti i koja vrsta hrane ostavlja koliko ugljenični otisak.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    20. jul 2023 | 05:14

    Ja samo pijem fidži vodu jer sam u inozemstvu al posto ju plaćam za nas ne važi pravilo da moram da ju stedim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>