• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đedović i Hil o saradnji dve zemlje u oblasti energetike: "Uključiti i privatnike"

Vreme čitanja: oko 1 min.

rbija i SAD su značajno unapredili ekonomsku saradnju u prethodnim godinama

  • 2
Razgovor Dubravke Đedović i američkopg ambasadora Hila Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas s ambasadorom SAD u Republici Srbiji Kristoferom Hilom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i potencijalnim novim investicijama u ovom sektoru.

- Srbija i SAD su značajno unapredili ekonomsku saradnju u prethodnim godinama, a američke kompanije su među najvećim stranim investitorima u našoj zemlji. Proces energetske tranzicije, u kojem će Srbija raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta, povećanju učešća OIE u energetskom miksu i diversifikaciji snabdevanja energentima, prilika je i da našu saradnju u oblasti energetike podignemo na viši nivo. Osim investicija koje realizuje država, unapređenjem zakonskog okvira želimo i da stimulišemo privatni sektor da više ulaže u obnovljive izvore energije (OIE), što će doprineti većoj sigurnosti snabdevanja, privlačenju novih investicija, kao i boljoj zaštiti životne sredine - rekla je Đedović.

Ona je dodala da je usvajanjem plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, zajedno sa usvojenim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i strateškim dokumentima čija izrada je u završnoj fazi, Srbija postavlja jasne ciljeve i prioritete za razvoj energetskog sektora.

- Stvaranjem stabilnog zakonskog okvira za nova ulaganja, posebno u oblasti OIE, težimo da privučemo investitore koje svojim iskustvom i tehnologijama mogu da doprinesu snažnijem energetskom sektoru Srbije. Paralelno razvijamo i Strategiju razvoja energetike za koju očekujemo da bude na javnoj raspravi na jesen - dodala je Đedović.

Ambasador Hil je pohvalio napore i vidljive rezultate Srbije u osnaživanju energetskog sektora u odnosu na rizike koje donosi energetska kriza, dodajući da su američke kompanije zainteresovane za ulaganje u tehnološki savremene energetske kapacitete u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • потоп

    18. jul 2023 | 19:23

    Хила за преседника доста нам је комуњара и лажи задњих 80 година!!!

  • Mihajlo

    19. jul 2023 | 09:52

    Sta ce zastava EU pored zastave Srbije?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>