• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate koliko hrane bacamo godišnje? Ova kompanija više od deceniju pretvara otpad u struju

Vreme čitanja: oko 1 min.

U našoj zemlji se godišnje baci oko 250.000 tona jestive hrane

  • 3
esotron Foto: Telegraf.rs

Kompanija Esotron, koja se već više od deceniju bavi organizovanim sakupljanjem otpadnih jestivih ulja za proizvodnju biodizela, proslavila je početkom meseca 12 godina uspešnog poslovanja.

U okviru panela bilo je reči o tome kakva je svest javnosti o otpadu od hrane, da li je efikasnija edukacija ili kaznena politika i na kom je veća odgovornost u vezi sa organskim otpadom, pojedincima ili na institucijama?

Ispred Privredne komore Srbije prisutnima se obratio Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju, koji je naglasio da Srbija godišnje izgubi oko 350 miliona evra iz procesa neodgovornog postupanja.

Prema procenama, u našoj zemlji se godišnje baci oko 250.000 tona jestive hrane, a samo se u ugostiteljskom sektoru generiše 40.000 tona otpada od hrane.

- Svi oni generatori otpada po zakonu imaju obavezu da svoj otpad predaju ovlašćenim operaterima koji imaju dozvolu za upravljanje otpadom - naglašava Jovana Škatarić, komercijalni direktor i savetnik za upravljanje otpadom u kompaniji Higia d.o.o.

Esotron je inače prva kompanija koja je 2011. godine krenula sa sakupljanjem otpadnog jestivog ulja iz restorana.

- Naša kompanija zbrinjava ogromne količine biootpada, kako iz industrijskog sektora, tako i iz trgovinskih lanaca, prehrambene i agrarne industrije, a onda od otpada proizvodimo električnu energiju - rekao je u ranijem intervjuu Bojan Gligić, direktor kompanije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo da kažem

    20. jul 2023 | 18:54

    Precenik će to da resi

  • Nesa

    20. jul 2023 | 22:16

    Mnogo ljudi more da se hrani iz restorana ko sse malo povede racuna o hrani kja se baca je mnogo si gladni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>