• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koje mleko ima veći otisak na životnu sredinu: Kravlje ili biljno?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do danas, studije se nisu usaglasile o tome da li organske farme mleka proizvode više, manje ili približno istu količinu emisija gasova staklene bašte

  • 2
mleko Foto: Freepik

Kravlje mleko ima najveći uticaj po životnu sredinu, odnosno bademovo najmanju, pokazalo je istraživanje koje je objavio New York Post od pre par godina.

Brojne studije su otkrile da mleko obično ima manji klimatski otisak od piletine, jaja ili svinjetine po kilogramu.

Jogurt, sveži sir i krem sir su slični mleku. Ali mnoge druge vrste sira, kao što su čedar ili mocarela, mogu imati znatno veći otisak od piletine ili svinjetine, jer je obično potrebno oko 10 litara mleka da se napravi jedan kilogram sira.

Do danas, studije se nisu usaglasile o tome da li organske farme mleka proizvode više, manje ili približno istu količinu emisija gasova staklene bašte kao i konvencionalne farme, po tri litre mleka. Mnogo varira i od farme do farme.

Problem je u tome što ne postoji ništa u vezi sa organskom etiketom što bi vam govorilo bilo šta konkretno o uticaju kutije mleka koju držite na klimu.

Mleko od ovsa, ovseno mleko Foto: Shutterstock

Koje biljno mleko je najbolje?

Bademovo, ovseno i sojino mleko imaju najmanji uticaj na emisiju štetnih gasova. Ali, kao i uvek, postoje upozorenja i kompromisi koje treba razmotriti.

Recimo, bademu je potrebno mnogo vode za rast. Sojino mleko ima tendenciju da ima prilično mali uticaj, sve dok se soja uzgaja na održiv način.

Ovseno mleko je negde u sredini po uticaju.

Telegraf Biznis pisao je i o uticaju mesa na životnu sredinu, a ovo istraživanje pokazalo je da je govedina štetnija nego svi automobili.

(Telegraf Biznis)

Video: Srbi ne misle o hrani kad su na poslu: Šta da vi naručite da jedete kad kolege traže picu?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. jul 2023 | 13:14

    "bademovo najmanju, pokazalo je istraživanje koje je objavio New York Post od pre par godina" ПРЕВАРАНТИ се не умарају. Давно је било плаћено да рекламирају спанаћ (тако је настао Попај), па онда напали маст а рекламирали слаткише... Кад се отворе архиве све лепо пише - оно што сви и знају, али пропаганда не живи у стварном свету и вара наивне.

  • Lucy.Ch

    21. jul 2023 | 12:56

    Ptičje mleko ostavlja najmanji trag na ekologiju,hrane se ptice štetnim insektima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>