• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravili smo najduži most od plastičnih flaša i oborili Ginisov rekord: Ali i poslali važnu poruku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objekat, nalik na pontonski most, prostire se celom širinom Savskog jezera

  • 1

U Beogradu je danas oboren Ginisov rekord kada je u pitanju konstrukcija objekta sastavljenog isključivo od plastičnih flaša.

Sudija Ginisove knjige rekorda Pravin Patel utvrdio je da na Savskom jezeru plutajući objekat sadrži tačno 57.288 plastičnih boca.

- Nije ovde samo do brojki. Moraju da se poštuju stroga pravila o tome šta je tačno rekord. Važno je da je objekat načinjen isključivo od plastičnih boca i da struktura objekta bude bez vidljivih šupljina, u šta smo se jutros i uverili. Takođe, objekat mora biti načinjen od boca koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji ili koje su reciklirane - izjavio je Patel.

Objekat, nalik na pontonski most, prostire se celom širinom Savskog jezera, što, po rečima organizatora, iznosi oko 250 metara.

Pre Beograda, Ginisov rekord za najviše plastičnih boca od kojih je sastavljen neki objekat iznosio je 43.296 boca i postavljen je 2014. godine u Italiji.

Napravljen je u znak završetka ekološke kampanje "Plus za planetu - promena počinje od tebe", započete još 16. juna, Svetskog dana ponovne upotrebe plastične ambalaže.

Koliko plastike recikliramo?

Prema podacima iz 2021. godine, koje je izneo Tehnološki fakultet u Novom Sadu, u Srbiji se godišnje reciklira 27 odsto plastičnog otpada.

Analiza Centra za unapređenje životne sredine, koja je objavljena prošle godine, pokazala je da se gotovo svi građani, tačnije 99,7 odsto, slaže u potpunosti ili delimično da je upotreba jednokratne plastike problematična po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Oko 82 odsto ispitanika navelo je da su najproblematičnije plastične kese i flaše, dok su na trećem mestu kutije za namirnice na meru (32,35 odsto). Takođe, analiza je pokazala da je nivo informisanosti ispitanika o štetnom uticaju plastike na zadovoljavajućem nivou. Samo 0,30% anketiranih građana misli da plastika nije ekološki problem.

Celu analizu možete pročitati u tekstu koji je objavio Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Video: Godišnje "sahranimo" 50 miliona evra na smetlišta i deponije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>