• 1
 ≫ 

Istraživanje pokazalo: Građani protiv upotrebe jednokratne plastike

 ≫ 

Samo 0,30% anketiranih građana misli da plastika nije ekološki problem

 • 1
Zaštita životne sredine, skupljanje đubreta, recikliranje, reciklaža

Foto: Shutterstock

Analiza Centra za unapređenje životne sredine pokazala je da se gotovo svi građani, tačnije 99,7 odsto, slaže u potpunosti ili delimično da je upotreba jednokratne plastike problematična po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Kao delotvorno rešenje u borbi sa njenom upotrebom navode oporezivanje plastike koja ne može da se reciklira, kao i oštriju kaznenu politiku za subjekte i pojedince koji ne poštuju zakone u ovoj oblasti.

Oko 82 odsto ispitanika navelo je da su najproblematičnije plastične kese i flaše, dok su na trećem mestu kutije za namirnice na meru (32,35 odsto). Takođe, analiza je pokazala da je nivo informisanosti ispitanika o štetnom uticaju plastike na zadovoljavajućem nivou. Samo 0,30% anketiranih građana misli da plastika nije ekološki problem.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da su građani slabo informisani o tome koji se tipovi plastike mogu reciklirati. Takođe, Centar za unapređenje životne sredine ističe da je zabrinjavajući nedostatak poverenja u postojeće sisteme za odlaganje plastike za reciklažu – više od 60 posto ispitanika navodi da bi redovno odvajali plastični otpad za reciklažu kada bi bili sigurni da se otpad zaista reciklira.

Devet od deset građana ne nosi ceger

Ispostavilo se da oko 95 odsto ispitanika nema problem da koristi ceger umesto plastične kese, dok je njih 45 odsto navelo da ih uvek koriste. Ipak, skoro devet od deset građana je prijavilo da redovno zaborave da ih ponesu. Opredelili su se za dve metode koje bi ih naterale da ih svakodnevno nose:

- Da ih neko podseća, opredelilo se 53,41 odsto;

- Kada bi poskupele plastične kese u radnjama, 23,84 odsto.

Plastične, papirne, biorazgradive kese i cegeri

Foto: Shutterstock

 

Na pitanje šta rade sa plastičnim kesama, provlači se nekoliko odgovora:

- Tri četvrtine ispitanika je reklo da je ponovo upotrebi za nešto drugo;

- Ponovo je upotrebim za kupovinu (42,11 posto);

- Bacim je u đubre (15,88 posto), dok je 10 odsto navelo da je odvoji i odloži u kantu za plastični otpad, iako u Srbiji praksa reciklaže plastičnih kesa još ne postoji.

Neki su naveli zabranu plastičnih kesa kao najbolju stimulaciju za nošenje cegera.

Uvođenje depozita na PET ambalažu

Za ideju o uvođenju depozita za PET ambalažu "glasalo" je više od 90 odsto ispitanika. Najveća je u starosnoj kategoriji od 35 do 39 godina sa podrškom od fantastičnih skoro 98 posto.

Više od trećine ispitanika je reklo da bi iznos trebalo da bude veći od 10 dinara, dok svaki peti građanin smatra da je poželjan iznos između 6 i 8 dinara.

Nedvosmisleno se primećuje da je visina depozita u direktnoj vezi sa većom motivacijom za povraćaj PET ambalaže, zaključuju iz Centra za unapređenje životne sredine.

Video: Građani oduševljeni reciklomatom na Starom gradu: Reciklaža pomaže kucama da prebrode zimu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Olja

  4. septembar 2022 | 08:30

  Da se neko pozabavi i katama za smece na potezu od Saobracajne skole do ulaza u Batajnicu nigde jedne kante nema na autobuskim stanicama a tu su deponije plastike limenki i raznog smeca.Naravno nije samo problem kante vec i da te kante se prazne redovno a ne jednom u pola godine dok su bile na par mesta licno sam to gledala.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>