• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Banke na korak velike svađe: Glasale oko spornog pitanja u vezi zagađenja - u svoju korist

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se ova odluka potvrdi, banke bi se suočile sa zagovornicima zaštite životne sredine

  • 0
Ugljen dioksid Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Banke koje rade na razvoju globalnih standarda koji se tiču emisija ugljenika u ugovorima o prodaji obveznica ili akcijama, glasale su da izuzmu većinu ovih emisija iz sopstvenog ugljeničnog otiska, rekle su Rojtersu tri osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Većina banaka koje čine radnu grupu za industriju podržale su plan ranije ovog meseca da se dve trećine emisija povezanih sa njihovim poslovima na tržištu kapitala pripisuju njima, rekli su izvori, nakon meseci neslaganja oko tog pitanja.

Ako se ova odluka potvrdi, banke bi se suočile sa zagovornicima zaštite životne sredine, od kojih mnogi kažu da bi bankarska industrija trebalo da preuzme punu odgovornost za emisije koje se generišu aktivnostima finansiranim putem obveznica i prodaje akcija, kao što to već čini sa zajmovima.

Skoro polovina finansijskih sredstava koje je šest najvećih američkih banaka obezbedilo za vrhunske kompanije za fosilna goriva došlo je sa tržišta kapitala, a ne direktnog zajma između 2016. i 2022. godine, prema ekološkoj grupi Siera Klub.

Obračun ovih emisija od strane banaka će uticati na njihove ciljeve da postanu ugljen-neutralne. Glavni zajmodavci su se obavezali da će svesti svoje emisije na nulu do 2050. godine i postavili su privremene ciljeve za ovu deceniju.

Banke sa velikim tržištima kapitala u radnoj grupi su tvrdile da bi trebalo da preuzmu odgovornost za samo 33% emisija aktivnosti koje se finansiraju kroz prodaju obveznica i akcija jer nemaju kontrolu nad dužnicima kao kod kredita. Banke su takođe izrazile zabrinutost zbog emisija vezanih za tržište kapitala koje umanjuju njihove emisije vezane za kreditiranje, rekli su izvori.

Oni koji se zalažu za nizak prag kažu da bi preuzimanje odgovornosti za 100% emisija dovelo do dvostrukog računanja u celom finansijskom sistemu.

Članovi radne grupe su Morgan Stenli, Barkliz, Banka Amerike, Siti grup, HSBC, BNP Paribas, NatVest i Standard.

Još nije jasno da li će banke morati da objedine svoje emisije vezane za tržište kapitala i svoje emisije vezane za kreditiranje u jedan cilj, ili će ih razdvojiti.

Imati jedan cilj, ali dva računovodstvena pristupa za različite emisije moglo bi se pokazati kao izazov, rekao je jedan od izvora.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>