• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potapa se preko 300 hektara pored obale Uvca: Radi se procena uticaja na životnu sredinu RHE "Bistrica"

Vreme čitanja: oko 3 min.

U dokumentaciji se navodi da se na području predviđenom za eksproprijaciju nalazi i 15 domaćinstava sa 82 stanovnika

  • 0
Uvačko jezero Uvac Foto: Telegraf/Vesna Bjelić

U toku je izrada investiciono tehničke dokumentacije i prostornog plana područja posebne namene sa strateškom procenom uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica piše eKapija.

Završetak izrade i usvajanje PPPPN, sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, očekuje se tokom ove godine.

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, a vrednost posla procenjena je na 50 miliona dinara, dalje navode.

U tenderskoj dokumentaciju navodi se da na profilu Klak, u kanjonskom delu Uvca oko 5 km nizvodno od brane Radoinja, projektovana brana visine 90m, širine u kruni 10 m i dužine u kruni brane 237 m.

Akumulacija se prostire u dolini Uvca od mesta Klak do Radoinjske brane. Glavni pogonski objekat (mašinska zgrada sa agregatima) je projektovan kao podzemni objekat sa izlazno-ulaznom građevinom na desnoj obali Potpećkog jezera ispod državnog puta Priboj-Bistrica.

U dokumentaciji se navodi da se na području predviđenom za eksproprijaciju nalazi i 15 domaćinstava sa 82 stanovnika.

- Planirano je potapanje oko 324 ha zemljišta u priobalju reke Uvac za predviđenu akumulaciju Klak. Od ukupne površine 124 ha je poljoprivrednog zemljišta, 180 ha je pašnjak i šumarica i 20 ha je rečno korito i neplodno zemljište - piše u dokumentaciji.

Prostor na kome se planira izgradnja brane i akumulacije Klak nalazi se u zoni Specijalnog rezervata prirode Uvac. RHE Bistrica je derivaciono postrojenje sa podzemnim glavnim pogonskim objektom (mašinskom zgradom) lociranim u blizini desne obale reke Lim na potezu između brane Potpeć sa nizvodne, i hidroelektrane Bistrica sa uzvodne strane.

- Ovakvom dispozicijom predmetnog postrojenja je postojeća akumulacija Potpeć predviđena kao donja, dok se gornja novoprojektovana akumulacija formira izgradnjom nasute brane na pregradnom profilu Klak nizvodno od postojeće brane Radoinja - navodi se.

Osnovnu opremu RHE Bistrica, kako piše, čine četiri agregata tipa Francis nominalne (izlazne) turbinska snage P=157,1 MW i maksimalne (ulazne) snage pumpe P=167,9 MW, kao "najpovoljnije tehničko rešenje za kotu normalnog uspora u gornjoj akumulaciji od 810,00 mnm i za instalisani protok postrojenja 4 h 54,0 m3/s u turbinskom, odnosno 4 h 42,0 m3/s u pumpnom režimu rada".

Rok za dostavljanje ponuda

Projekat RHE Bistrica se sastoji od: brane i akumulacije Klak sa prelivom i optočnim tunelom, dovodno-odvodnog tunela sa ulaznom građevinom na obali akumulacije Klak, zatvaračnicom, sifonskim cevovodom preko Rutoške reke i temeljnim ispustom na njemu, vodostana i vodostanske zatvaračnice, cevovoda (nadzemnog i podzemnog), glavnog pogonskog objekta (mašinske zgrade) sa pristupima, odvodnih tunela sa izlazno-ulaznom građevinom, ostalih objekata (priključak na prenosni sistem sa priključnim dalekovodima, plato za razvodno postrojenje, platoi za montažu, pristupni putevi, izmeštanje državnog puta)

Rok za dostavljanje ponuda na tender je 30. avgust, a detaljnije možete videti OVDE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je izgradnja hidroelektrane Bistrica najveći projekat koji je od velikog značaja za južni deo Zlatiborskog okruga.

- Bistrica nam je veliki projekat, nekada smo mislili da će biti 700 miliona ali sada vidimo da će izaći 1,2 milijarde. Ministarka ide u Japan da pregovara za finansiranje, i to kada krene onda se radi, to je od ogromnog značaja za ceo južni deo Zlatiborskog okruga. To je od ključnog značaja i za balasiranje energije - rekao je ranije Vučić.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da je izgradnja RHE Bistrica prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koje je usvojila Vlada Srbije, i "imaće važnu ulogu u našim naporima da povećamo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora."

Delegacija Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) iskazala je zainteresovanost za saradnju sa državom na novom projektu izgradnje RHE Bistrica.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li bi ste kupili vodu od prvog svetskog semafor-kelnera?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>