• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija će od aukcija za OIE prihodovati 600 miliona EUR narednih 15 godina: Koje su obaveze pobednika?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo rudarstva i energetike u saopštenju navodi i da se pobednici na aukciji obavezuju da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije

  • 2
paneli, solarni paneli Foto: Shutterstock

Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane, prihodovati između 240 i 600 miliona evra, na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi, prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar je oko 68 evra po megavat času,(MWh) dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po MWh.

"S obzirom da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, država Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina", kažu u resornom ministarstvu.

Prema trenutnim projekcijama, kako se ocenjuje, 2026. godine će to biti oko 60 miliona evra.

Ministarstvo rudarstva i energetike u saopštenju navodi i da se pobednici na aukciji obavezuju da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve ili tri godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

"Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu ikada. Rađene su po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina", ističe se.

U saopštenju se dodaje i da zemlje u regionu poput Hrvatske, takođe pokušavaju da sprovedu u delo ovo što je Srbija učinila, ali im realizacija do sada nije uspela.

Podseća se da su pobednici na aukcijama za vetroelektrane, kompanije iz Srbije, Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih su neke kotirane na svetskim berzama.

Dodaje se da je ceo ovaj proces koji je imao tehničku podršku EBRD-a bio efikasan, transparentan i digitalizovan i da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače.

Ministarstvo rudarstva i energetike naglašava i da su priznati svetski i evropski stručni časopisi pohvalili Srbiju za uspešno sprovedene prve aukcije, kojima će zeleni kapaciteti naše zemlje biti praktično duplirani.

Podsećaju i da su ovo bile prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 megavata (MW) za proizvođače iz obnovljivih izvora energije (OIE) u naredne tri godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    19. avgust 2023 | 23:16

    Srbijo da li ste primetili kako političari sad dolazi do novca, pa lepo rasprodajom Srbije za raznorazne koncesije ?

  • Gile

    19. avgust 2023 | 23:53

    Sve je to smešno u odnosu kakve gubitke ima EPS. Gubitci u smislu prenosa električne energije zastarelih trafostanica i slično Nemačka ima gubitke na nivou 6-7% Japan kao lider 4.5%. A mi ga držimo na 21%. Pa ti reci i objasni gde sagorevamo i ložimo novac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>