• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kupili su kuću koja je toliko štedljiva da im energetska kompanija "duguje" novac za račune

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste čuli za "pasivne kuće"? Hajde da ih malo bolje upoznamo...

  • 0
pasivna kuća Foto: Shutterstock

Ako bi trebalo ukratko da opišemo tzv. pasivne kuće, rekli bismo sledeće: to su objekti koji obezbeđuju komforan unutrašnji doživljaj, kako leti tako i zimi. 

Usled male potrošnje energije, nema potrebe za aktivnim grejnim telima, već se pasivne zgrade mogu dogrevati samo predgrejanim vazduhom: imaju izrazito malu potrebu za energijom, štaviše, mogu se grejati "pasivno", samo korišćenjem unutrašnjih izvora toplote i solarnih rešenja.

Otuda i ovakav zanimljiv "obrt" u priči ljubavnog para iz SAD, Amoda Atavalea (37) i Manasi Datar (36).

Oni su se, naime, u julu 2022. uselili u novoizgrađenu, ultra-modernu kuću, rađenu po standardima nemačkog Passive House instituta u Darmštatu. Nekretninu je dizajnirala kompanija RODE Architect.

- Dođe jeziva zima, prehladno je, a mi smo kod kuće u šortsevima - priča Amod, i dodaje da su je kupili upravo zbog njene visoke tehnologije.

Inače, koštala ih je čak 1,4 miliona dolara.

Uprkos toplotnim talasima koji su pogodili SAD ovog leta, i uz svega nekoliko sati klimatizacije tokom dana, ova jedinica je uspevala da održi temperaturu na optimalnih 22 do 24 stepena Celzijusa.

Štaviše, njihov račun za struju je sada u negativnom balansu, i to za nekih 1.000 dolara, što znači da im energetska kompanija praktično "duguje" taj iznos novca, umesto da oni njoj plate za utrošak energije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>