• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve o pravljenju "srpskog mora": Gradonačelnik Bora otkriva detalje plana, ali i da već piju kvalitetnu vodu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Boru bi to od velikog značaja bilo i za industrijske potencijale, ali i za razvoj turizma u pojednin srdinama

 • 6
Bor panorama grada veštačko jezero

Foto-kolaž: Shutterstock

Bor... Prostornim planom Pepublike Srbije koji bi do 2035. godine trebalo da se izgradi brana na akumulaciji vodiosistema ,,Bogovina,, na Crnom Timoku, koja je planirana kao akumulacija prvog nivoa značaja, stvorila bi po mnogima uslove da Srbija dobije ,,srpsko more,, odnosno veštačko jezero, koji bi treblo da bude veće od trenutno najvećeg, Đerdapskog jezera.

Time bi svi problemi kad je vodosnabdevanje u pitanju bili rešeni za Opštine Borskog i Zaječaraskog okruga.

Novo veštačko jezero bilo bi površine 360 kilometara kvadratnih što bi ilustracije radi bilo, za 100 kilomerata kvadratnih veće od postojećeg Đerdapskog , čija površina iznosi 253 kilometra kvadratnih.

Prema postojećoj projektnoj dokumetaciji, zapremina akumulacije biće 44 miliona metara kubnih . Brana bi bila od betonske armature, sa kotom krune od 269 metara.

- Mi smo uradili Projekat detaljne regulacije zajedno sa Opštinom Boljevac odnosno reviziju koja je u skladu sa Prostornim planom poverenim Institutu za vodoprivredu Jaroslav Černi, ranijih godina. To je kao dobru ideju i inicijativu, prepoznala i Vlada Republike Srbije jer bi se proširenjem akumulacije ,,Bogovina,, normalizovalo i potpuno sredilo vodosnabdevanje katastarskih površina koje pokriva, na području Borskog i Zaječarskog okruga. Inače ,grad Bor se vodom iz ovog akumulacionog sistema napaja uglavnom preko Zlotskog izvorišta i nekoliko manjih i u poslednjih deset godina , mi nemamo zabeležen nijedan problem niti nestašicu vode u gradu a mogu reći da nam je akumulacija ,,Bogodvina,, omogućila da građani Bora koriste za piće jednu od najkvalitetnijih voda. Upravo smo i jedini koji smo inicirali osnivanje i održali postojanje Javnog preduzeća ,,Bogovina ,, u Boru, koje je upravo i osnovano da upravlja i kontroliše funkcionisanje vodozahvata sa akumulacije Bogovina , kaže za Telegraf Biznis Aleksandar Milikić , gradonačelnik Opštine Bor .

Santa Rosa, Howarth park jezero

Foto: Shutterstock

Inače , kako mnogi kažu ,,Srpsko more,, rešilo bi sve akutne probleme vodosnabdevanja tamo gde su oni prisutni.

U Boru bi to od velikog značaja bilo i za industrijske potencijale, ali i za razvoj turizma u pojednin srdinama. Realizacija sistema akumulacije ,,Bogovina,, radila bi se prema projektnoj dokumetanciji koja podrazumeva izgradnju prateće infrastrukture .

(M.R.)

Video: Teku radovi na obilaznici oko Zlatibora: "Moderna saobraćajnica za bolju vezu kroz zapad Srbije"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • SrbskiBek

  21. avgust 2023 | 21:31

  Samo da ne bude “Mrtvo more” !!!! Posto je grad Bor , grad koji izumire , koji se prazni i nije zdrav ni za to malo ljudi koji su tamo ostali !!Ko ce da “pije” tu silnu vodu !???

  26
  10

  Podelite komentar

 • samo kažem

  21. avgust 2023 | 20:58

  Šta,kontraši se još ne oglasiše sa-PROTIV?!

  20
  16

  Podelite komentar

 • Komandant Timocke flote

  22. avgust 2023 | 05:26

  Kucnuo je cas

  1
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>