• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina optužena za licemerje: Naučnici tvrde da njihove nuklearke ispuštaju vodu sa više tricijuma nego Fukušima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetimo, Kina je zabranila uvoz morske hrane nakon što je Japan počeo ispuštanje vode iz Fukušime

  • 0
Južna Koreja Japan Nuklearni otpad  Fukušima Foto: Tanjug/AP

Peking je optužen za licemerje i da je iskoristio incident da podstakne antijapansko raspoloženje nakon odluke da zabrani uvoz morske hrane iz Japana. Podsetimo, ona je usledila nakon što je krenulo ispuštanje vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima.

Kina je osudila ispuštanje, a carinska agencija je rekla da rizikuje "radioaktivnu kontaminaciju bezbednosti hrane". Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je to bio "izuzetno sebičan i neodgovoran čin".

S druge strane naučnici su istakli da kineske nuklearne elektrane ispuštaju otpadnu vodu sa višim nivoom tricijuma od onog koji se nalazi u ispuštanju Fukušime, i da su svi nivoi unutar granica nivoa koji se ne smatraju štetnim po ljudsko zdravlje prenosi Gardijan.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je njegova vlada diplomatskim kanalima zatražila da se ukine kineska zabrana japanske morske hrane.

- Snažno podstičemo diskusiju među stručnjacima zasnovanu na naučnim osnovama - rekao je Kišida novinarima, prenosi novinska agencija Kjodo.

Mnogi naučnici se slažu sa IAEA-om da će oslobađanje imati "zanemarljiv" radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu.

- Otpuštanje vode je dizajnirano tako da ima sedam puta manje tricijuma po litru nego što preporučuje za vodu za piće Svetska zdravstvena organizacija. Mnogo više tricijuma je ispušteno iz nuklearnih elektrana koje normalno rade u severni Tihi okean otkako su te elektrane u Kini, Južnoj Koreji i Tajvanu prvi put locirane na obalnim lokacijama - rekli su stručnjaci.

U nekim kineskim supermarketima došlo je do gomilanja soli, baš kao što je bilo i nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine, zbog neosnovanih glasina da jod u soli može sprečiti trovanje radijacijom.

U četvrtak je kinesko ministarstvo spoljnih poslova upitano zašto zabranjuje samo uvoz morskih plodova iz Japana, s obzirom na to da njihova naučna zabrinutost zbog zagađenja vode treba da se odnosi i na mora oko Rusije i Južne Koreje. Portparol Vang nije odgovorio, već je ponovio optužbe da se Japan "pretvorio u sabotera ekološkog sistema i zagađivača okeana".

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>