• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni su među najvećim svetskim potrošačima goriva i jedini koji ne moraju da prijave koliko zagađuju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najvećih tehnologija za smanjenje emisija jeste upotreba bespilotnih letelica: dronova

  • 1
Američka firma razvija džinovski teretni dron Foto: Natilus / Ferrari / Profimedia

Dok temperature dostižu nove vrhunce, a svet se bori protiv klimatskih promenanaučnici i grupe za zaštitu okoline pojačavaju pritisak na UN - da prisile vojske da otkriju sve svoje emisije.

Takođe, traže da Ujedinjene nacije ukinu dugotrajno izuzeće koje je držalo njihov udeo klimatskog zagađenja van baze javno dostupnih podataka.

Vojske se nalaze među najvećim svetskim potrošačima goriva, i čine 5,5% emisija staklene bašte na globalnom planu, prema proceni međunarodnih stručnjaka za 2022. godinu.

Ali, ono što je simptomatično jeste činjenica da odbrambene snage nisu u obavezi da prijave svoje CO2 emisije, niti da ih smanje. Drugim rečima, na njih se ne odnose međunarodni klimatski sporazumi.

Dodatno, podaci koje objavljuju neke vojske su - ili nepouzdani ili nepotpuni.

Sada su britanske ekološke grupe, zajedno s akademicima s britanskih univerziteta Lancaster, Oxford i Queen Mary, među onima koji se zalažu za sveobuhvatnije i transparentnije izveštavanje o vojnim emisijama, tako da će proračun emisija biti u centru pažnje u prvom globalnom pregledu stanja koje će se održati na samitu COP28 u UAE.

Zemlje poput Novog Zelanda istražuju da li će dodati prethodno isključena područja, poput emisija iz prekomorskih operacija, dok Britanija i Nemačka žele da reše problem sivih zona u svojim izveštajima, rekli su zvaničnici.

Vašington je prošle godine poslao predstavnike američke vojske i mornarice na klimatski samit COP27 u Egiptu, što je prvi put da je delegacija Pentagona prisustvovala globalnom klimatskom samitu.

Više dronova

Neta Kroford, profesorka međunarodnih odnosa na Oksfordu, rekla je da je povlačenje američkih trupa iz Afganistana i Iraka, usvajanje tehnologija obnovljivih izvora energije, vozila s efikasnijom potrošnjom goriva - doprinelo smanjenju potrošnje goriva američke vojske.

S druge strane, veruje se da je tome pomogla i veća upotreba dronova.

- Jedna od najvećih tehnologija za smanjenje emisija bila je upotreba bespilotnih letelica: dronova - kazao je visoki američki odbrambeni zvaničnik koji je razgovarao s Rojtersom pod uslovom anonimnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. avgust 2023 | 22:40

    "da prisile vojske da otkriju sve svoje emisije" - ШТО се Руса тиче, све је познато са терена. Сад да Американци признају, хехе... Каква фарса!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>