• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

10 gradova i opština prelazi na zelenu energiju: Novi projekat Ministarstva energetike vredan 40 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primenom mera energetske efikasnosti potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh

  • 0
paneli, solarni paneli

Foto: Shutterstock

Prelaskom na korišćenje obovljivih izvora energije (OIE), kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra, 10 gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.

U okviru Projekta obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i Švajcarske konfederacije, izabrano je 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Dodala je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost. Kako je navedeno, nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz OIE, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh.

Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti, a projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>