• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Više od milion građana ostvarilo popust uštedom električne energije": Najveća štednja ostvarena u ovom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Đedović je dodala da je kampanja dala dobre rezultate i doprinela podizanju svesti građana o energetskoj efikasnosti

  • 0
dubravka đedović, energetika Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Više od milion građana ostvarilo je popust u okviru kampanje za uštedu električne energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na panel diskusiji "Forum 01" o održivoj zajednici i značaju doprinosa vladinog sektora, biznisa i lokalnih uprava u energetskoj tranziciji.

- Rezultati govore da su građani prepoznali da je potrebno da podrže akciju i pomognu svom budžetu i našem energetskom sistemu. Najviše se uštedelo u Beogradu, Nišu, Somboru, Šapcu, Smederevu, Kragujevcu i Novom Sadu - istakla je ministarka Đedović.

Ona je dodala da je kampanja dala dobre rezultate i doprinela podizanju svesti građana o energetskoj efikasnosti. Rekla je da Vlada Srbije nastavlja sa subvencijama lokalnim samoupravama i građanima za spovođenje mera energetske efikasnosti, kao i da su te mere dale dobre rezultate.

- Oko 20.000 domaćinstava je učestvovalo u sprovođenju mera. Kroz novi program vredan 50 miliona evra uključićemo u kampanju još 50.000 građana. Gotovo sve lokalne samouprave su se uključile kako bi pomogle građanima -naglasila je ministarka.

Kako je istakla, cilj je da do 2030. godine dođemo do značajnog povećanja energetske efikasnosti, i smanjimo potrošnju i proizvodnju prelaskom na čistije izvore energije.

Direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev istakao je da je za dostizanje cilja održive zajednice potrebna sinergija svih društvenih faktora, državnih organa, biznisa, akademskog sektora i nevladine zajednice.

- Pred kompanijom NIS je zadatak da ozbededi dovoljno energije za potrošače po cenama koje će doprineti daljem razvoju i daljoj zaštiti životne sredine - naglasio je on.

Tjurdenjev je rekao da je od velikog značaja Zelena agenda NIS u okviru koje je od 2009. godine uloženo u ekološke i biznis projekte više od 900 miliona evra.

- Ulaganje u ljude, njihovo zdravlje i obrazovanje je od najvećeg značaja za razvoj celog društva. Samo u 2022. godini organizovali smo više od 3.400 obuka za preko 4.400 zaposlenih, u koje je uloženo 234 miliona dinara, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na 2021. godinu - rekao je Tjurdenjev.

On ističe da je NIS u razvoj kompanije od 2009. godine uložio gotovo četiri miljarde evra, te da sada ulazi u novi investicioni ciklus.

- Program 'Zajednici zajedno' koji ove godine obeležava 15 godina trajanja usmeren je na podršku obrazovnim i naučno-istraživačkim ustanovama. On se realizuje u 13 opština i gradova Srbije, a planirana ulaganja za tekuću godinu iznose 144,5 miliona dinara - dodao je Tjurdenjev.

Uspeh ovog programa, ističe Tjurdenjev, svedoči više od 1.000 realizovanih projekata vrednih gotovo 1,6 milijardi dinara.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da je Grad Čačak uspeo da očisti nesanitarnu deponiju koja je gotovo 60 godina pravila problem građanima zahvaljujući podršci Vlade Srbije, resornog ministarstva i EU, kao i da im je za tu sanaciju bilo potrebno skoro tri miliona evra.

- Očekujemo javni poziv za postrojenje pročišćenja otpadnih voda i nadam se da ćemo nakoh završetka tog projekta regulisati pitanje otpadnih voda u Čačku - istakao je on.

Uvodno obraćanje na današnjem panelu pripalo je direktoru Odeljenja za održivi razvoj NALED Slobodanu Krstoviću koji je istakao da je tema održive zajednice u vrhu prioriteta ove organizacije.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>