• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održani "Klimatski razgovori" u KC GRAD: Udišemo vazduh treće kategorije, a evo šta to znači

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na otvaranju događaja prisutne je pozdravio Kristijan Šiling, šef Odseka za međunarodnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke

  • 0
Konferencija Klimatski razgovori Foto: Telegraf.rs

Ambasada Savezne Republike Nemačke je danas u Beogradu, sa početkom u 18 časova, organizovala tribinu „Klimatski razgovori“ u Kulturnom centru GRAD.

Na tribini su govorili stručnjaci iz date oblasti, o raznim aktuelnim pitanjima koja se tiču Srbije, a glavna tema je bila odnos klimatskih promena, zdravlja stanovništva i energetskog sektora.

Na otvaranju događaja prisutne je pozdravio Kristijan Šiling, šef Odseka za međunarodnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke, nakon čega su usledile dve panel diskusije.

Ono što je Šiling istakao kao dve ključne stvari jesu: energetska efikasnost u javnim zgradama i finansijska podrška.

Prva je bila posvećena odnosu klimatskih promena i zdravlja stanovništva, a neka od pitanja o kojima su panelisti razgovarali bila su zašto se mnoge bolesti današnjice povezuju sa lošim kvalitetom vazduha, te kako uz pomoć veštačke inteligencije možemo dobiti informacije o kvalitetu vazduha na globalnom nivou.

Kada je reč o kvalitetu vazduha, prošle godine Srbija je dobila Nacionalni strateški program, koji služi za planiranje, kritike, traženje rešenja.

Program podrazumeva akcioni plan, kompleksnj dokument koji detaljno izlistava brojne mere.

Oko 2,6 milijardi evra je potrebno uložiti do 2030, a do sada je uloženo tek 26 miliona evra, od strane resornih ministarstava.

Osim finansija, ono što je problem trenutno jeste sporovozno sprovođenje zakonskih normi.

Šta se smatra ocenom kvaliteta vazduha?

Ukratko, aplikacije koje pratimo, odnosno monitorinzi na nacionalnom i gradskom nivou, premda su ovi prvi pouzdaniji.

U Srbiji postoji 80 stanica za merenje kvaliteta vazduha, koje prate agencije.

Prema podacima iz 2021, jer novih još nema, Srbija ima vazduh treće kategorije, dakle, najlošiji, jer postoje samo tri kategorije; pre svega, zbog prekoračenja koncentracije suspendovanih čestica.

Kanada šumski požari SAD zagađenje vazduha Foto: Tanjug/AP

Jedan od panelista je istakao da aktuelni podaci, iz 2023, iako nisu zvanični, pokazuju da ćemo i ove godine imati vazduh treće kategorije.

Druga panel diskusija se odnosila na uticaj energetskog sektora na klimatske promene, a panelisti su prisutnima pružili detaljniji uvid u proces energetske tranzicije u Srbiji i važnost Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, te na koji način i u kojoj meri energetski sektor u Srbiji doprinosi posledicama klimatskih promena.

Ovim događajem, Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu želela je da pruži aktivan doprinos međusektorskom povezivanju u pronalaženju odgovora na kompleksan izazov klimatskih promena, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>