• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veselin Jevrosimović: Briga o životnoj sredini je naš imperativ

Vreme čitanja: oko 3 min.

U tom smislu, dilema kako istovremeno koristiti najnaprednije tehnologije, ali dodatno ne narušiti prirodnu ravnotežu je u fokusu kompanije Comtrade

  • 0
Veselin Jevrosimović,  Comtrade Veselin Jevrosimović, Comtrade

Briga o svetu u kojem živimo je obaveza svih nas. Srbija prepoznaje i obnovljive izvore i energetsku efikasnost, koji su ključni stubovi energetskog razvoja. U obnovljive izvore spadaju solar, vetar, hidropotencijal.

U tom smislu, dilema kako istovremeno koristiti najnaprednije tehnologije ali dodatno ne narušiti prirodnu ravnotežu je u fokusu kompanije Comtrade, kaže u intervjuu Veselin Jevrosimović, predsednik Comtrade Grupe.

Između ostalog, on se posebno osvrnuo na činjenicu koje mnoge kompanije ili zanemaruju ili je nisu svesne - a to je da upotreba naprednih rešenja dovodi do povećane potrošnje struje. Jevrosimović otkriva da upravo zbog toga, stručnjaci zaposleni u Comtrade sistemu rade na razvoju modela koji smanjuju potrošnju.

Jevrosimović u tome i vidi izazove daljeg razvoja zelenih tehnologija.

"Visoki početni troškovi, nedostatak infrastrukture i pitanja vezana za skladištenje energije često usporavaju usvajanje ovih tehnologija. Takođe, potrebne su bolje politike i regulatorni okviri kako bi se podstakao prelazak na održive prakse", ističe on.

Podseća i da su ulaganja u zelene tehnologije u porastu. Naime, u 2022. godini, globalna ulaganja u zelene tehnologije su iznosile 750 milijardi dolara, što je rast od 20% u odnosu na 2021. godinu.

Jevrosimović dalje daje i potencijalna rešenja kako brže da prolazimo kroz zelenu tranziciju, i kao društvo i kao pojedinci.

"Inovativnost će pomoći u rešavanju problema sa kojima se suočava moderno društvo", zakjučuje.

* U ovo vreme kada je održivost imperativ u svakoj industriji, kako vaša kompanija dopinosi održivom poslovanju i razvoju zelene energije?

- Briga o životnoj sredini je i naš imperativ. Principe održivosti postavljamo kao strateški cilj koji konstanto unapeđujemo shodno globalnim i lokalnim potrebama.

Prošle godine, naša kompanija je investirala u solarne panele i pokušavamo u narednoj godini da 70% sopstvene potrošnje pokrijemo iz energije sunca.

Ovaj vid energije može da koristi svaka kompanija, u zavisnosti od podneblja, a zbog rasta cena struje, period isplativosti ovakvih investicija je jako kratak.

Vodimo se veoma važnim podatkom da će EU uskoro da uvede takse na sve prozivode koji su proizvedeni van EU a koji u procesu proizvodnje nisu koristili energiju iz obnovljivih izvora. U 2022. godini je u svetu instalisano 231GW snage u solarima, a u ovoj godini se očekuje da će biti instalisano oko 300GW snage iz solara.

Kako bismo dali svoj doprinos očuvanju životne sredine, pratimo i primenjujemo najbolje prakse u ovoj oblasti.

Drago mi je što mogu da se pohvalim da je Comtrade dobitnik Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“, a koja se dodeljuje na svake dve godine upravo kompanijama koje se u poslovanju ističu po principima društvene odgovornosti i na etičan, i koje na transparentan i održiv način vode brigu o zaposlenima i njihovim porodicama, ekologiji, zajednici u kojoj posluju.

Koliko nam je važna briga o zelenoj energiji govori i to što uvek polazimo od nas samih - plastične čaše, pribor i slamčice u potpunosti smo izbacili iz upotrebe u svim Comtrade kancelarijama u Srbiji.

Svi naši zaposleni dobili su personalizovane staklene flašice za vodu i druge napitke.

Svake godine učestvujemo u ekološkim akcijama, i akcijama sadnje breza u Beogradu i Kragujevcu. Ujedno, to je i moj mali apel za druge kompanije, vrlo brzo ćete imati sjajan osećaj da činite nešto za planetu i generacije koje dolaze.

Napomenuo bih da poštovanje principa održivosti danas postaje uslov da uspešno razgovarate, ali i pregovarate sa bankama, velikim stranim partnerima i značajnim institucijama, o čemu takođe brinemo.

Ceo intervju možete pročitati na portalu GreenNews.

(Telegraf Biznis)

Video: Jevrosimović: "IT industrija nije u krizi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>