• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Niče čudo usred okeana: Najveća svetska vetroturbina, visoka kao zgrada sa 70 spratova

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turbina će biti u stanju da se nosi sa "najekstremnijim okeanskim uslovima", uključujući tajfune

  • 2
vetroturbina Foto: Shutterstock

Novi ofšor projekat vetrogeneratora koji dolazi u Kinu biće najveći do sada izgrađen, a visok je kao zgrada od 70 spratova, izvestio je Design Boom.

MingYang, najveći privatni proizvođač vetroturbina u Kini, najavio je lansiranje MySE 18.X-28X kao najveću vetroturbinu na planeti.

Iako veće ne znači uvek bolje, to nije slučaj i ovde, kaže MingYang.

Naime, ova vetroturbina će imati površinu od 66.052 kvadratna metra, što znači da jedna lopatica na turbini preseca oblast neba veličine devet fudbalskih terena u dužini.

Turbina će biti u stanju da se nosi sa "najekstremnijim okeanskim uslovima", uključujući tajfune, i proizvodiće dovoljno energije svake godine za snabdevanje električnom energijom za skoro 100.000 ljudi.

MingYang je napisao u postu na LinkedIn-u da se nada da će ova ogromna turbina pomoći u povećanju izlazne energije uz istovremeno smanjenje troškova povezanih sa instaliranjem više, manjih turbina, i to za procenjenih 120.000 do 150.000 dolara.

MySE 18.X-28X neće samo obezbediti značajan izvor energije za hiljade domova i preduzeća u Kini, već će takođe smanjiti i zagađenje ugljenikom za više od 66.000 tona u odnosu na konvencionalne metode proizvodnje energije.

Kina je, inače, najveći zagađivač na planeti, budući da proizvodi oko 14% ukupnog globalnog zagađenja gasom. Nova turbina je, inače, usklađena sa kineskim ciljem da do 2060. postigne neto nultu emisiju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shandor

    29. septembar 2023 | 21:11

    A CO2 za biljke ? Mozda ih naviknu da udisu vetar. Budalasenje onih sto veruju da su postali od majmuna. Kinezi nemaju gde da potrose pare, a struja iz vetrenjaca, bar kod nas 4x skuplja. Deri raji kozu dok moze

  • Mićo

    24. septembar 2023 | 13:40

    Znači...stigla i do njih propaganda o zagrevanju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>