• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako bi El Ninjo mogao da utiče na dolazeću zimu? Ovo su prognoze i za 2024. godinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

El Ninjo efekat ima 95% šansi da potraje do proleća 2024. godine

  • 1
Fenomen El Ninjo Foto: Shutterstock

Jači uticaj globalnog, atmosfersko-okeanskog fenomena El Ninjo, koji nastaje usled fluktuacija pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana, znači da su šanse za snežnim padavinama mnogo manje u periodu koji je pred nama.

Drugim rečima, možemo očekivati blaže, toplije zime.

Vremenske uslove koje karakteriše toplija zima maltene je i potvrdila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA). Oni predviđaju da El Ninjo efekat ima 95% šansi da potraje do proleća 2024. godine.

Još jednom podsećamo, u pitanju je klimatski fenomen koji karakteriše zagrevanje površinskih temperatura mora u istočnom Tihom okeanu, i ima značajan uticaj na vremenske prilike u Sjedinjenim Državama, posebno tokom zimskih meseci.

Ali, evo šta se dešava: južni delovi Kalifornije, Teksasa i obala Meksičkog zaliva često imaju natprosečne padavine i niže temperature tokom fenomena El Ninjo, dok nasuprot tome, severne države beleže manje padavina i toplije vreme.

Procena o snežnim padavinama od strane The Weather Channel-a, tokom fenomena El Ninjo i njegove "sestre" po imenu El Ninja, govori o tome kolika je verovatnoća da će padati sneg.

Njihova predviđanja pokazuju da El Ninjo dovodi do smanjenja snežnih padavina u severnim delovima SAD, posebno u severnim Stenovitim planinama, na severozapadu Pacifika i u delovima Srednjeg zapada, piše en.as.com.

To se dešava zbog mlaznog toka, važnog faktora za američko vreme, koji se pomera ka severu, donoseći na taj način toplije temperature. Suprotan je slučaj na jugu, gde zbog hladnijeg vremena pada više snežnih padavina.

Svakako, na vremenske prilike utiču i drugi faktori.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    8. oktobar 2023 | 11:39

    Baš sam zabrinut za vremensku prognozu za Ameriku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>