• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oprez kada kupujete ove uređaje: Neki će uskoro biti zabranjeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je, naime, o fluorisanim gasovima koje je ekološka organizacija "Greenpeace" opisala kao najgore

  • 2
Frižider Foto: Shutterstock

Pregovarači Veća Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su dogovor kojim će se do 2050. zabraniti korišćenje snažnih gasova staklene bašte, koji se koriste u uređajima kao što su frižideri, klima uređaji i toplotne pumpe.

Reč je, naime, o fluorisanim gasovima koje je ekološka organizacija "Greenpeace" opisala kao najgore.

Navedeni gasovi imaju i do 25.000 puta jači uticaj na globalno zagrevanje od ugljen-dioksida, prenosi francuska tiskovna agencija AFP.

U EU su se emisije fluorisanih gasova udvostručile između 1990. i 2014. godine, ali nakon 2015, kada su donesene prve zakonske mere u tom segmentu, počelo je njihovo smanjenje.

Prema novom zakonu, ovi gasovi biće potpuno zabranjeni do 2050. godine. Smatra se da imaju negativan uticaj po zdravlje naše planete, te španska ministarka za okolinu, Teresa Ribera Rodriges, veruje da je njihovo eliminisanje važan korak u borbi protiv klimatskih promena.

Sporazum tek treba da zvanično potvrdi Veće EU, koje okuplja predstavnike država članica i Evropski parlament. Uredba će tada moći da stupi na snagu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    9. oktobar 2023 | 09:56

    Nigde nisam video da frižideri i klime imaju auspuhe pa da iz njih izlaze gasovi. Neko iza toga pokušava da prikrije prave zagađivače.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>