• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

MK Group ulaže u zelenu energiju: Vrednost investicije preko 900 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Svesni smo značaja zelene agende"

  • 0
Vetrenjača vetrenjače Wind turbine Foto: Shutterstock

Kompanija MK Group ove godine slavi četiri decenije uspešnog poslovanja. Tim povodom najavljen je novi investicioni ciklus od 1,6 milijardi evra.

Najveći deo investicija, čak 900 miliona, namenjen je za projekte zelene energije. Zahvaljujući ovim investicijama kompanija će do 2026. godine pokrenuti 1 GW zelene energije kroz nova ulaganja u obnovljive izvore – vetra, sunca i biomase.

U agrar će uložiti 350 miliona, a u oblast turizma 380 miliona evra. O svim planovima i budućim investicijama u obnovljive izvore energije govorio je generalni direktor MK Group Mihailo Janković u najnovijem intervjuu.

  • Ove godine najavili ste brojne projekte i nove investicije, posebno u oblasti zelene energije. Zbog čega ste odlučili da baš u ovu oblast usmerite najveći deo svojih ulaganja?

U MK Group svesni smo značaja zelene agende, i upravo zbog toga smo više od polovine vrednosti našeg novog investicionog ciklusa usmerili upravo na obnovljive izvore energije. U ovoj oblasti smo pioniri u Srbiji sa do sada tri izgrađena vetroparka u Vojvodini, a planiramo intenzivan razvoj u predstojećem periodu, na šta i ukazuje vrednost ulaganja od preko 900 miliona evra.

Projekti energije vetra, sunca i biomase, koje ćemo realizovati do 2026. godine, podrazumevaju ukupni kapacitet od čak 1GW zelene energije.

Posvećenost zelenoj transformaciji ne pokazujemo samo investicijama u obnovljive izvore, već liderski nastupamo i kroz ambiciozne ciljeve koje ćemo postaviti ove godine u okviru ESG strategije za narednih pet godina, u skladu sa globalnim naporima po pitanju zaštite životne sredine, borbe sa klimatskim promenama i dostizanja karbon neutralnosti. Održivost je jedan od fundamentalnih principa MK Group, i mislim da dajemo dobar primer.

Ceo intervju možete pročitati na portalu Green News.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>