• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li kako pametno da reciklirate? U srpskom gradu zaživela prva, inovativna tehnologija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 40 brendova nekoliko kompanija bilo je uključeno u sistem pametnog prikupljanja

  • 0
Reciklaža Foto: Shutterstock

U Zrenjaninu je završeno testiranje prve inovativne tehnologije za prikupljanje ambalažnog otpada, koja prihvata sve vrste materijala istovremeno - PET plastiku, limenke, staklo, karton.

Tokom pilotiranja projekta "Pametno recikliraj", potrošači u Zrenjaninu su mogli da na 12 lokacija u gradu vrate iskorišćenu ambalažu, a putem specijalne aplikacije na mobilnom telefonu sakupljali su bodove za popuste pri narednim kupovinama.

Kako je saopšteno, Srbija sada ima priliku da bude pionir u modernom upravljanju ambalažom, budući da je to pravac kojim idu sve razvijene svetske zemlje.

Jedan od rukovodilaca projektom, Slobodan Krstović, istakao je da se šest godina unazad priča o pokretanju novog sistema, te da je do sada pokrenuto nekoliko studija i pilot projekata. Ipak, ovaj realizovan u Zrenjaninu je, kako kaže, ubedljivo najvažniji, jer povezuje digitalizaciju i održivi razvoj.

- Digitalni sistemi su transparentniji, što se pokazalo kod raznih rešenja kao što su elektronske građevinske dozvole, sistem za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, eFakture i mnogi drugi, a to je i poruka koju ćemo preneti donosiocima odluka - izjavio je Krstović.

Savetnik u GIZ-u, Zoran Jakovljev, kaže da je privatni sektor bio od velike važnosti za ovaj projekat.

- Zahvaljujući partnerstvu sa privatnim sektorom, uspeli smo da testiramo i upoznamo se sa primenom tehnologije o kojoj već mnoge zemlje govore i vidimo šta one mogu da donesu. Verujem da će naučene lekcije biti iskorišćene za dalji razvoj sistema na nacionalnom i međunarodnom nivou - kaže Jakovljev.

Više od 40 brendova nekoliko kompanija bilo je uključeno u sistem pametnog prikupljanja, a građani koji su želeli da recikliraju i drugi ambalažni otpad - mogli su da ga odlože u kante za prikupljanje koje su se nalazile pored mašina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>