• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za energetsku sanaciju osnovne škole i vrtića u Užicu izdvojeno 93 miliona dinara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom posete Užicu ministarka Đedović Handanović je učestvovala i na tribini posvećenoj informisanju građana o subvencijama

  • 0
dubravka đedović handanović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas Užice, gde je prisustvovala potpisivanju ugovora za energetsku sanaciju „Prve osnovne škole kralja Petra II“ u tom gradu.

Tokom posete Užicu ministarka je učestvovala i na tribini posvećenoj informisanju građana o subvencijama koje država daje za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i razgovarala sa privrednicima o ulaganjima u distributivnu mrežu.

- Projekat energetske sanacije najstarije škole u Užicu, koja iduće godine slavi 140 godina postojanja, vredan je ukupno 66 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo i lokalna samouprava, a dodeljena su putem javnog poziva. Potpisan je ugovor i radovi na energetskoj sanaciji treba da počnu narednih dana. To će omogućiti da ukupno više od 1.200 učenika i nastavnika u ovoj školi imaju bolje uslove za rad, a da se potrošnja energije smanji za oko 40 odsto - rekla je ministarka.

Ona je istakla da se racionalnijom potrošnjom energije istovremeno smanjuju i emisije štetnih gasova i čuva životna sredina.

- Želim da istaknem da vodimo računa i o najmlađima u našem društvu. Ministarstvo i lokalna samouprava zajedno će sprovesti i energetsku sanaciju vrtića „Neven“ u Užicu, projekat vredan više od 27 miliona dinara, za koji su takođe obezbeđena sredstva na javnom pozivu. Ukupno su u proteklih šest godina, Ministarstvo i Grad Užice uložili su u energetsku efikasnost oko 420 miliona dinara, uključujući javne objekte i subvencije za građane, i te investicije će se nastaviti i u narednim godinama - rekla je ministarka.

Đedović Handanović u Užicu je učestvovala i na prvoj od 10 planiranih tribina u okviru saradnje Ministarstva rudarstva i energetike i projekta “Bolja energija", na kojima se građani informišu o koristima od povećanja energetske efikasnosti, proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju. U narednih mesec i po dana predviđeno je da se tribine održe i u Pirotu, Valjevu, Beogradu, Kosjeriću, Smederevu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Zaječaru.

Ona je istakla da su prednosti sprovođenja mera energetske efikasnosti višestruke u pogledu smanjenih finansijskih troškova, smanjene potrošnje energije, dužeg životnog veka objekta, ugodnijeg i kvalitetnijeg stanovanja i zaštite životne sredine.

- Subvencije u poslednjem javnom pozivu idu do 50 odsto za jednu, odnosno do 65 odsto za paket mera, odnosno povećali smo i iznose subvencija u odnosu na prethodne javne pozive. Ako se opredelite za zamenu prozora i vrata možete uštedeti oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto boljom izolacijom spoljnih zidova. Postavljanjem solarnih panela možete zadovoljiti deo potreba za električnom energijom u domaćinstvu i tako smanjiti račune, dok se zamenom kotlova energetski efikasnim kotlom na biomasu štedi oko 30 odsto goriva potrebnog za grejanje - rekla je ona.

Đedović Handanović je poručila da je najjeftinija energija je ona koja ne potroši, i da energetskom efikasnošću ne samo što bolje upravljamo kućnim budžetima, nego i čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti.

Ministarka je danas obišla i novoizgrađenu trafostanicu Užice 2, u koju je „Elektrodistribucija Srbije“ uložila 488 miliona dinara. Ovaj objekat će do kraja godine biti priključen na mrežu i obezbediće sigurnije i pouzdanije napajanje za 70.000 stanovnika Užica. Do sada se ceo Grad Užice napajao samo iz jedne trafostanice, Užice 1, izgrađene 1974, a novoizgrađena trafostanica obezbediće rezervno napajanje za ceo konzum Grada Užica prilikom kvarova, kao i planskih radova.

Posetu Užicu ministarka je završila razgovorom sa privrednicima i meštanima iz sela Uziće kod Užica, o investicijama i aktivnostima na preventivnom i tekućem održavanju mreže koje sprovodi „Elektrodistribucija Srbije“, koje treba da dovedu do otklanjanja problema u napajanju električnom energijom na ovom području.

(Telegraf Biznis)

Video: Naši domaći stručnjaci su radili Sava Centar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>