• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EK želi da produži vanredne energetske mere od prošle godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Planira da ih produži na još godinu dana

  • 0
gas, evropa Foto: shutterstock.com

Evropska komisija želi da na godinu dana produži vanredne energetske mere od prošle godine koje je donela kako bi se EU izborila sa gasnom krizom i kako bi se zaštitila od budućih naglih skokova cena energenata i brzo prešla na obnovljive izvore energije, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Unije za Rojters.

Zvaničnik je istakao da EK razmatra da te mere, koje prestaju da važe u roku od nekoliko meseci, produži na godinu dana. EK će predložiti produženje mera nakon što EU postigne dogovor o novim pravilima tržišta gasa, rekao je zvaničnik, navodeći da bi ti pregovori trebalo da se završe ovoga meseca, ali da bi mogli da se preliju i u decembar.

Gornja granica cene gasa podelila je zemlje članice EU. Pojedine zemlje, uključujući i Nemačku, upozorile su da bi ograničenje cene moglo da oteža snabdevanje sa globalnih tržišta gasa, dok Francuska, Poljska i druge zemlje traže da se ta mera produži kako bi se obuzdala inflacija.

Energetska situacija u Evropi trenutno je povoljnija nego tokom prošle zime - zahvaljujući zemljama koje su obezbedile uvoz gasa iz drugih zemalja i povećale skladištenje gasa, navodi Rojters.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi prošle godine što je izazvalo energetsku krizu u Evropi i dovelo do rekordno visokih cena energeneta i velike inflacije. EU je donela niz mera kako bi se izborila sa energetskom krizom - uključujući ograničenje cene gasa i brži prelazak na obnovljive izvore energije.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>