• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bezos na stubu srama zbog svoje impresivne jahte: Ovoliko zagađenje još nije zabeleženo?

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Emisije izduvnih gasova superjahti su daleko iznad svega drugog", otkriva naučnik sa Univerziteta Indijana

  • 1
Džef Jeff Bezos  i Loren Sančez Lauren Sanchez Foto: CRY-MA. / The Photo One / Profimedia

Osnivač Amazona, Džef Bezos, poseduje zaista impresivnu superjahtu — toliko masivnu, zapravo, da mora da bude usidrena nadomak "nakaradnog" tankera sa naftom na Floridi.

Kako prenosi blog o jahtama Luxury Launches, Bezosova jahta Koru je duga čak 126 metara, i baš zbog dužine ne može da pristane u marinu u Port Everglades-u, u Južnoj Floridi.

Umesto toga, fascinantni brod je usidren između tankera za naftu, čije su uobičajene dužine blizu 200 metara. Koru je, prema izveštajima, kao što je i očekivano - "skupa igračka". Naime, košta 137.000 dolara dnevno za održavanje, ali ako ste dovoljno bogati da kupite Vašington Post - onda je ova cena, praktično, "sitnica".

Koru je, piše Jahu, skoro duplo duži od Erbasa A380, ali - nije samo lep i koristan, već ima i svoje mane. Naime, na osnovu nove analize Univerziteta Indijana, veliki je zagađivač.

Koristeći javno dostupne podatke, kandidat za doktorske studije antropologije u Indijani, Beatriz Baros, i antropolog Ričard Vilk - koji godinama "dižu uzbunu" zbog problema zagađenja milijardera - izračunali su da Koru proizvodi nečuvenih 7.154 tona gasova staklene bašte godišnje.

Iako nije baš šokantno da superbogati svojim odlukama i imovinom utiču na "super-zagađenje", ovakve brojke su alarmantne i dovode Bezosa u nepovoljnu poziciju pred javnošću i borcima za ekološka pitanja.

U intervjuu za Gardijan, Vilk je objasnio da su luksuzne jedrilice poput Korua "jedan od najneverovatnijih načina na koji milijarderi zagađuju".

- Emisije izduvnih gasova superjahti su daleko iznad svega drugog. Moraju da imaju posadu i moraju se stalno održavati, čak i kada nisu u pokretu. Zatim, imate helikoptere na brodu, džet-skije, luksuzne predmete koji troše veliku energiju kao što su bazeni, hidromasažne kade, privatne podmornice... Za sve ovo je potrebna struja, a tu su i klima uređaji, sofisticirani elektronski uređaji. To je kao da hotel stalno radi, samo na vodi - kaže Vilk.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    29. novembar 2023 | 12:03

    Glavno je da desetine hiljada borbenih aviona i brodova i nosaca aviona ne izaziva nikakvo zagadjenje vazduha i vode Stotine tona bombi koje se bacaju svakodnevno ne izazivaju zagadjenje? Bilo bi lepo kad bi autor clanka uradio uporednu analizu rada jedne super jahte i jednog vojnog broda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>