• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nije ni izazov ni šansa, već naša realnost": Vlastimir Vuković za Telegraf Biznis o zelenoj tranziciji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vuković naglašava da interes investitora za zelene obveznice postoji, te da je sada potrebno samo da se steknu preduslovi da bi to tržište kapitala na pravi način zaživelo

  • 1
Biznis forum Kopaonik 2023 Foto: Filip Plavčić

"Zelena tranzicija nije ni izazov ni šansa, već je to jednostavno naša realnost", istakao je Vlastimir Vuković predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za Telegraf Biznis na marginama Look up konferencije na Kopaoniku.

- Zelene obveznice predstavljaju jedan instrument kojim mobilišete kapital. One mogu biti izdate od finansijskih institucija ili kompanija i moraju da zadovolje određene preduslove kako bi bile izdate, pre svega da su namenjene zelenim tehnologijama, obnovljivim izvorima i tako dalje i one prakitčno moraju da imaju praćenje da li su sredstva zaista iskorišćena kako su i nabavljana - pojašnjava Vuković i dodao da je trenutno ta vrsta aktivnosti u povoju kod nas.

- Nadam se da će u narednom periodu biti mnogo veći broj od ove jedne koja je do sada izdata.

Vuković naglašava da interes investitora postoji, te da je sada potrebno samo da se steknu preduslovi da bi to tržište kapitala na pravi način zaživelo.

- Što se tiče naše matične banke, mi smo imali 500 miliona evra zelenu obveznicu koja je izdata u junu mesecu i interesovanje investitora je bilo ogromno, više nego tri puta.

Na pitanje Telegraf Biznisa, koji su to kriterijumi za kompanije, kako bi uopšte stekle uslov za zelenu obveznicu, pojašnjava:

- Ono što je neophodno za svaku kompaniju je da se prilagodi takozvanoj EU taksonomiji u ovoj oblasti, odnosno ESG standardima jer sve više i više će biti neophodna i prema kupcima i prema dobavljačlima iz Evropske unije da se ispune ti uslovi - pojašnjava Vuković.

- Banke kao odgovorne finansijske institucije jednoj grupi klijenata će morati da kaže "ne", svim onim prljavim tehnologijama i delatnostima koje zagađuju, biće sve teže da nabavljaju finansije odnosno praktično će biti nemoguće. Odnosno svi koji rade na održiv način biće više nego poželjni klijenti - zaključio je Vlastimir Vuković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгојло

    6. decembar 2023 | 17:58

    “Зељона Агенда”!!!! Боље да направите државу која је самоодржива!!!!! А не све да увозите!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>