• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Što je voda za Kuvajt, to je litijum za Srbiju": Profesor Ilić na "Look up" konferenciji

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Upravnog odbora Investicionog fonda Srbije otvorio je drugi dan konferencije

  • 2
Dejan Ilić Printskrin: TV Pink

"Da bi dokazao ljudima šta je to i kako je to, ja sam pre 40 godina u Kuvajt vozio vodu iz Jugoslavije, a što je voda za Kuvajt, to je litijum za Srbiju", istakao je Dejan Ilić, predsednik Upravnog odbora Investicionog fonda Srbije na otvaranju drugog dana "Look up" konferencije na Kopaoniku.

- Danas najkritičniji metal, ili koji se najviše koristi i prerađuje je obogaćeni uranijum. Pre dve godine to niko nije mogao da kaže. Sve zemlje sveta rade, ali to nas verovatno ne pogađa jer nemamo centralu niti planiramo da pravimo oružje. Drugi metal koji je za nas interesantan, i ja bih rekao od velike važnosti, litijum - rekao je u svom uvodnom obraćanju Ilić.

Da li će to da radi firma XY uopšte nije važno. Kako će da se preradi ta legura i ostali minerali i hemijska jedinjenja to za nas nije važno. Važno je da to bude po našim propisima i zakonima. To je odlučujuće, a sve ostalo će morati da pregovaraju oni koji su za to plaćeni. Pitanje je šta mi hoćemo? Naravno hoćemo da rastemo, istakao je Ilić uz komentar da on ne želi da se mi bavimo baterijama za automobile, već specijalizovanim baterijama - dodao je Ilić.

Predsednik Upravnog odbora dotakao se i pitanja uglja.

- Tranzicija energije od sasvim čistog zelenog vodonika do uglja ima veliki stepenik i to treba da prebrodimo... ne savetujem nikoga da se odrekne onog što ima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maca

    15. decembar 2023 | 07:33

    Jel cuo ćuta sta si rekao.bolje da nije!!!

  • Veljko Dimitrijevic

    8. decembar 2023 | 16:18

    Ako se i odreknemo rudnika litijuma, to je pre svega posledica jednog loseg i u svemu neodrzivog projekta, netransparentnog postupka i katastrofalnog posrnuca rudarske struke u Srbiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>