• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plutajuća ofšor vetroturbina značajno smanjuje troškove zelene energije

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plutajući dizajn američke kompanije "T-Omega Wind" zamenjuje jedan toranj sa četiri dijagonalna nosača na plutajućoj bazi

  • 0
Plutajuće vetroturbine smanjuju troškove zelene energije Foto: T-Omega Wind / Ferrari / Profimedia

Kompanija koja razvija plutajuću vetroturbinu, dizajniranu da smanji troškove vetroelektrana na moru, lansirala je svoj prvi prototip u stvarnom svetu.

Plutajuća turbina znači da nema potrebe za velikim centralnim stubom koji fiksira turbine na moru za dno okeana. Ovaj stub drži turbine u uspravnom položaju - samo ako ima četiri tone ispod vode na svaku tonu iznad. Tradicionalna energija vetra treba da se poveća, da bi postala efikasna i konkurentna, što znači logističke probleme oko proizvodnje, instalacije i održavanja, navodi se.

Plutajući dizajn američke kompanije "T-Omega Wind" zamenjuje jedan toranj sa četiri dijagonalna nosača na plutajućoj bazi. Usidren je kablovima za morsko dno, omogućavajući turbini da lebdi unaokolo, kao odgovor na promene smera vetra, pasivno se orijentišući prema vetru u svakom trenutku.

Plutajuće vetroturbine smanjuju troškove zelene energije Foto: T-Omega Wind / Ferrari / Profimedia

Prednosti su ogromno smanjenje troškova, zahvaljujući smanjenju materijala, pojednostavljenoj proizvodnji i primeni, bez potrebe za specijalizovanim objektima.

Vetroturbinu je, takođe, lako otkačiti i odvući nazad na pristanište radi održavanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>