• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina bi da bude svetski lider u proizvodnji brodova koji koriste čistija goriva

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velike firme su već napredovale u smanjenju kontaminacije i emisija ugljen-dioksida

  • 0
brod, green Foto: Shutterstock

Kina želi da do 2025. godine proizvodi više od polovine brodova, na globalnom nivou, koji će koristiti čistija goriva, nalažu najnovije smernice ministarstva te industrije.

U dokumentu, ministarstvo ne navodi koliko bi brodova trebalo biti izgrađeno, ali je plan da Kina gradi više brodova na goriva sa niskim udelom ugljenika, kao što su metanol i ukapljeni prirodni gas (LNG), u okviru svoje misije o CO2 neutralnosti do 2060. godine.

"(Treba) uvesti inovacije u brodske motore, poboljšati efikasnost brodskih motora na tradicionalno gorivo i ukapljeni prirodni gas i kontinuirano povećavati upotrebu LNG-a u brodskim motorima u velikim razmerama", navodi se u dokumentu Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, objavljenom krajem decembra 2023.

Velike firme su već napredovale u smanjenju kontaminacije i emisija ugljen-dioksida, uz potrošnju energije po 10.000 juana novostvorene dodatne vrednosti - manju za 13,5 posto nego u 2020. godine, dodaje se.

Ekološka tranzicija brodarskog sektora biće dovršena do 2030. godine, kažu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>