• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Industrija viskija i zeleni vodonik? "Svaki litar proizvodnje ovog pića stvara 10 litara ostataka"

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim naučnika je razvio nanočesticu zvanu selenid nikla

  • 0
viski Foto: Shutterstock

Naučnici sa škotskog Univerziteta Heriot-Vat razvili su materijal koji bi mogao da pretvori milijarde litara otpadnih voda iz destilerija viskija u zeleni vodonik, ekološko gorivo koje ne proizvodi ugljen-dioksid prilikom sagorevanja.

"Potrebno je devet litara vode da bi se proizveo kilogram zelenog vodonika, a svaki litar proizvodnje viskija od slada stvara oko 10 litara ostataka. Naše istraživanje se fokusiralo na to kako da uklonimo otpadne materije iz ovog ostatka i iskoristimo ga za proizvodnju zelenog vodonika", izjavio je naučnik sa ovog univerziteta, Sudhagara Pičaimutu.

Tim naučnika je, naime, razvio nanočesticu zvanu selenid nikla, koja iz otpadnih voda iz destilerija proizvodi istu količinu zelenog vodonika kao iz čiste slatke vode, prenosi Skaj njuz.

"Naše istraživanje pokazuje kako možemo da koristimo svetske resurse za proizvodnju energije na ekološki održiv način i smanjimo potrošnju slatke vode za proizvodnju zelenog vodonika", zaključio je Pičaimutu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>