• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ugalj i dalje dominantan: Najveći svetski potrošači nemaju nameru da se odreknu fosilnih goriva

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Globalna potrošnja uglja u 2023. dostigla je rekordno visok nivo

  • 0
Kina Indija ugalj Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Rastuće ekonomije Kine i Indije nastaviće da podstiču potražnju za ugljem, bez obzira na to što postavljaju ambiciozne ciljeve za obnovljivu energiju, kažu stručnjaci. Dok je Kina najveći svetski potrošač energije, Indija je na trećem mestu na svetu, a obe zemlje su najveći potrošači uglja, u nastojanju da podstaknu ekonomski rast.

Udeo Kine u globalnoj potrošnji električne energije, od čega 60 odsto "otpada" na ugalj, trebalo bi da skoči na jednu trećinu do 2025. godine, u poređenju sa jednom četvrtinom u 2015, prema projekcijama Međunarodne agencije za energetiku.

Takođe, indijska ekonomija koja brzo raste izražava sve veću potražnju za energijom, uključujući naftu i prirodni gas.

- Ako Indija i Kina nastave da ekonomski rastu, po pristojnim stopama u narednoj deceniji, neće doći do prekida potražnje za ugljem u skorije vreme, na globalnom nivou - rekao je za CNBC Ijan Roper, strateg za robu u "Astris Advisory Japan KK".

Globalna potrošnja uglja u 2023. dostigla je rekordno visok nivo, prvi put premašivši 8,5 milijardi tona, zahvaljujući snažnoj potražnji u zemljama u razvoju i ekonomijama kao što su Indija i Kina, saopštila je IEA u nedavnom izveštaju. Dakle, nema znakova usporavanja, a IEA predviđa da će potrošnja uglja u Indiji i jugoistočnoj Aziji "značajno rasti".

Proizvodnja uglja u Indiji porasla je na 893 miliona tona tokom finansijske godine koja se završava u martu 2023, skočivši za skoro 15% u odnosu na godinu ranije. Proizvodnja sirovog uglja u Kini od januara do novembra 2023. porasla je za 2,9 odsto u poređenju sa istim periodom 2022. godine.

Nasuprot tome, SAD, koje su drugi najveći svetski potrošač uglja, zabeležile su smanjenje upotrebe goriva. Prema Institutu za energetsku ekonomiju i finansijske analize, količina uglja koju ova supersila potroši svakog dana zabeležila je pad od 62 odsto: sa 2,8 miliona na 1,1 milion tona dnevno.

Imajući sve ovo u vidu, 75% indijske energije dobija se iz elektrana na ugalj. Zalihe u indijskim elektranama porasle su za 6 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022, prema istraživanju Sitibanke. Indija, takođe, treba da pridoda 80 gigavata toplotnog kapaciteta na bazi uglja u narednih osam godina. Slično tome, ugalj čini 61% proizvodnje električne energije u Kini, iako je azijska zemlja priznata kao "neosporni lider u ekspanziji obnovljive energije".

Kina istovremeno implementira nove projekte u svoju mrežu, skoro jednakom brzinom kao i ostale svetske zemlje zajedno, u 2022. godini; takođe ima ambicije da do 2060. postane CO2 neutralna. Ali, nedostatak pouzdanosti u obnovljive izvore energije znači da je ugalj još uvek bio kritična rezervna opcija za dve zemlje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>