• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Produžen rok za prijavu ponuđača za gradnju 16 "zelenih stanica" na auto-putu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prijave se mogu podneti do srede u 10 časova

  • 0
electric-car-punjenje baterija električnih automobila, pumpa Foto-ilustracija: Pixabay

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je da je rok za podnošenje prijava za projekat 16 "zelenih stanica" na auto-putevima u našoj zemlji produžen za sedam dana, do 17. januara. Prijave se mogu podneti do srede u 10 časova.

Kako se navodi, rok za podnošenje prijava se odlaže za sedam dana zbog preporuke Vlade Srbije da 8. januar 2024, bude neradan dan, kao i molbe pojedinih ponuđača zbog vremenske nemogućnosti prikupljanja dokumentacije.

- Blagovremenom se smatra prijava koja je primljena najkasnije do 17. januara 2024, do 10 časova, kada će biti zakazano otvaranje svih pristiglih prijava - objavili su Putevi Srbije i naglasili da svi zainteresovani podnosioci prijava mogu da prisustvuju otvaranju.

Dodaju i da se neblagovremene prijave neće uzeti u razmatranje. Prvobitni rok za dostavljanje prijava na Javni poziv objavljen 10. oktobra 2023. za izbor Finansijera za realizaciju projekta izgradnje pratećih sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika, elektropunjača, restorana, servisa, prodavnica i drugih objekata za pružanje usluga, na državnim putevima IA reda u Srbiji, odnosno za projekat "zelene stanice" bio je 24. novembar, ali je on zbog "složenosti javnog poziva" produžen na 10. januar ove godine.

U pozivu je navedeno da je ukupna procenjena vrednost projekta "zelene stanice" 768 miliona dinara. Postavljanje javnih elektro punjača u Srbiji na državnim putevima prvog prioriteta započelo još 2017. godine.

"Putevi Srbije" trenutno upravljaju sa osam elektro punjača na ključnim tačkama na autoputevima odnosno na ulazima u Srbiju i to na naplatnim stanicama "Preševo", "Šid", "Dimitrovgrad", "Subotica", kao i na odmorištu Boljkovci na autoputu "Miloš Veliki", u smeru Beograd-Čačak.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je ranije da je u planu da do kraja 2024. na državnoj mreži puteva prvog prioriteta u Srbiji bude instalirano 105 novih elektro punjača, što sa postojećih osam, znači da će biti ukupno 113 elektro punjača na mreži državnih puteva prvog prioriteta.

On je naveo i da su električni automobili budućnost i da u tom smeru Srbiju "guraju" nove direktive i odluke Evropske unije u vezi sa planom potpune ugljenične neutralnosti i prestanka prodaje novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Prema Vesićevim rečima, u Srbiji je registrovano više od 2,3 miliona vozila, ali je učešće električnih vozila tek oko 0,1 odsto, što je veoma malo, pa je realno očekivati značajni rast, koji će biti sve veći iz godine u godinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>