• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska 1. januara uvela nove "eko norme", a istovremeno vraća u rad termoelektrane na ugalj

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlog su, navode, niske temperature

  • 0
nuklearke Foto: Shutterstock

Elektrana u Sent-Avoldu, isključena iz mreže 2022, sada je ponovno aktivirana kako bi podmirila pojačanu potražnju za energijom, izjavila je šefica francuske Regulatorne komisije za energetiku, Emanuel Vargon, za France Info.

Ukaže li se potreba, Francuska može aktivirati još dve elektrane na ugalj, dodala je ona i dalje objasnila: “Zatvorili smo dve elektrane na ugalj i ostale su još dve koje aktiviramo po potrebi, nekoliko sati godišnje”.

Francuska može i uvesti struju iz Nemačke, napomenula je Vargon, ali i ona će, možda, biti proizvedena u elektranama na ugalj. Lani je, po njenim rečima, 0,1 odsto francuske struje proizvedeno iz energije uglja.

Elektrana Emile-Huchet, u blizini granice sa Nemačkom, nakratko je radila pre otprilike godinu dana, izvestile su novine Le Républicain Lorrain. Da bi bila spremna za rad, ponovo je zaposleno oko sto otpuštenih radnika i ulagalo se u održavanje, a Vargon je rekla da će do 2027. biti prilagođena za proizvodnju struje iz biomase, prenosi Poslovni dnevnik.

Proizvodnja nuklearne energije u Francuskoj skočila je na najviše nivoe u tri godine u prvih devet dana januara, što je povećanje od 18 odsto u odnosu na isti period 2023, piše Rojters.

Veća proizvodnja dolazi upravo u trenutku kada je hladnoća iz nordijskih zemalja povećala potražnju za grejanjem i omogućila najvećem evropskom izvozniku električne energije da poveća protok čiste energije, podaci su Međunarodne agencije za energiju (IEA).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>