• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japan pomaže izgradnju reverzibilne hidroelektane Bistrica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je navela resorna ministarka, ova godina je veoma važna za završetak tehničke dokumentacije

  • 0
Ministarka Dubravka Đedović Handanović i japanski ambasador Akiro Imamura Foto: Tanjug/MRE/Dragana Stjepanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je na sastanku sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom, da je završena Studija izvodljivosti za izgradnju projekta reverzibilne hidroelektrane Bistrica i da se procenjuje da će izgradnja ovog postrojenja koštati više od milijardu evra.

"Japanska međunarodna organizacija za saradnju (JICA) je zainteresovana da finansira ovaj projekat, kao i brojne japanske kompanije koje imaju znanje i najsavremeniju tehnologiju za ovakva postrojenja", rekla je Đedović Handanović.

Ona je razgovarala sa ambasadorom Japana o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

"RHE Bistrica je ključan energetski objekat za snabdevanje električnom energijom u budućnosti, koji će nam omogućiti priključenje novih kapaciteta iz čiste energije i bolje balansiranje varijabilnim izborima energije", rekla je ministarka.

Kako je navela, ova godina je veoma važna za završetak tehničke dokumentacije.

Napomenula je i da je u toku rad na tehničkoj dokumentaciji važnih projekata, kao što su RHE Bistrica i Đerdap 3, koji treba da obezbede stabilnije snabdevanje električnom energijom, kao i bolje balansiranje elektroenergetskog sistema.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović i japanski ambasador Akiro Imamura Foto: Tanjug/MRE/Dragana Stjepanović

Ministarka je podsetila da su u toku završni radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A, koji se izvode uz finansijsku podršku japanskih partnera.

"Projekat odsumporavanja dimnih gasova u TENT A je jako važan za unapređenje kvaliteta života građana koji žive u Obrenovcu, Beogradu i okolini s obzirom da će se puštanjem u rad postrojenja emisije sumpor dioksida smanjiti za oko 10 puta. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji imajući u vidu da će se iz postrojenja proizvoditi gips kao nusproizvod, koji se može koristiti u građevinskoj industriji", kazala je Đedović Handanović.

Stepen realizacije projekta je 98 odsto i u narednim mesecima se očekuje puštanje u probni rad ovog postrojenja.

"Uverena sam da ćemo tom prilikom imati posetu japanske delegacije na visokom nivou sa kojom ćemo razgovarati o nastavku saradnje u energetskom sektoru", rekla je Đedović Handanović.

Ambasador Japana Akira Imamura ukazao je na višegodišnje kvalitetne odnose dve zemlje i podržao novi investicioni plan Srbije, koji treba da omogući razvoj privrede, modernizaciju i tranziciju ka zelenoj ekonomiji, u čemu Japan može da da značajan doprinos.

On je iskazao zadovoljstvo što postoji zainteresovanost obe strane za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica i drugim energetskim projektima i istakao da je tehnologija skladištenja energije veoma razvijena u Japanu.

"Japanske kompanije su spremne da podele znanje i iskustvo sa srpskim energetskim kompanijama u izgradnji novih kapaciteta iz OIE, balansiranju i skladištenju energije što je danas od velike važnosti za energetski sistem", rekao je Imamura.

Ministarka je istakla da će država do početka specijalizovane izložbe EXPO 2027. imati najveća ulaganja do sada u energetski sektor, kao i da će se završiti brojni energetski projekti među kojima su gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija - Mađarska, vetropark Kostolac, kao i jačanje kapaciteta prenosne i distributivne mreže.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>