• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skandal u Francuskoj, pojavila se mikroplastika u flašama: Trećina kompanija veštački prečišćava izvorsku vodu

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dezinfekcija vode aktivnim ugljem ili UV zracima dozvoljena je za "česmovaču", ali ne i za izvorsku i prirodnu mineralnu vodu koje se prodaju po značajno višim cenama

  • 0
Flaširana voda Foto: Shutterstock

Veliki broj francuskih prehrambenih kompanija koje imaju svoje pogone za flaširanje vode već nekoliko godina krše zakone ove evropske zemlje, otkriva istraživanje Monda i Radio Fransa.

Čak trećina kompanija koje se bave pakovanjem i prodajom "prirodne, izvorske vode" veštački su prečišćavali vodu sa svojih izvora, pokazuje ovo istraživanje o kom piše nemački Bild.

"Najmanje trećina brendova je ignorisala propise", objavio je Mond u utorak, nakon što je od pojedinih kompanija primio priznanje da su koristile "pojedine tehnike dezinfekcije vode pomoću aktivnog uglja ili UV zraka".

Takvi postupci su dozvoljeni za vodu iz slavine, ali ne i za vodu koja je označena kao „izvorska voda“ ili „prirodna mineralna voda“ i koja se prodaje po mnogo višoj ceni.

Prema informacijama Monda, francuska vlada je bila svesna mahinacija na ovom polju još od 2021. godine. Istražna komisija je još 2022. godine potvrdila da je nelegalna dezinfekcija izvorske vode široko rasprostranjena, ali izveštaj o tome nikad nije objavljen.

Štaviše, francuska vlada je pre dve godine diskretno promenila propise i dozvolila upotrebu mikrofiltera. Nažalost, nedavno su američki naučnici otkrili mikroplastiku u flaširanoj vodi, a prema njihovim sumnjama, to zagađenje dolazi iz mikrofiltera.

Izvorska voda je sve više ugrožena klimatskim promenama i upotrebom pesticida u poljoprivredi. Prema navodima Monda, nekoliko izvora je u poslednje dve godine bilo povremeno kontaminirano fekalnim bakterijama. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>