• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemci će subvencionisati izgradnju gasnih elektrana na vodonik

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka najavila subvencije za izgradnju gasnih elektrana na vodonik

  • 1
vodonik Foto: Shutterstock

U okviru plana da se premoste nedostaci vetro-parkova i solarnih elektrana u proizvodnji dovoljnih količina električne energije, nemačka vladajuća koalicija je postigla dogovor o subvencionisanju gasnih elektrana na vodonik, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije.

Najavljeno je da će uskoro biti objavljen tender za izgradnju četiri gasne elektrane na vodonik, ukupnog kapaciteta do 10 gigavata, ali nije naveden tačan datum, prenosi Rojters.

Rečeno je i da bi planovi za tranziciju ka korišćenju vodonika u proizvodnji struje trebalo da budu spremni 2032. godine, kako bi se u potpunosti prešlo na proizvodnju električne energije iz vodonika između 2035. i 2040. godine.

Kancelar Olaf Šolc, ministar ekonomije, Robert Habek, i ministar finansija, Kristijan Lindner, takođe su se saglasili da se ukinu prepreke za konstrukciju i rad elektrolizera koji mogu da koriste obnovljivu energiju u procesu izdvajanja vodonika iz vode s ciljem da vodonik postane alternativa fosilnim gorivima, saopšteno je iz nemačkog Ministarstva ekonomije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    5. februar 2024 | 13:49

    Pa to je sve moglo i bez rata sa Rusijom i unistavanjem evropske ekonomije. Zasto se onda islo tim putem?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>