• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tema o kojoj se danas najviše priča, na ulici, u firmi, marketu: Da li je Srbija spremna za održivost?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U PKS se danas organizuje konferencija "Zeleno finansiranje i održivo poslovanje"

  • 3
PKS, zeleno finansiranje Foto: Telegraf/Bojana Lazarević

Privredna komora Srbije i kompanija "ESG Advisory SEE", uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, organizuju danas dve panel diskusije posvećene zelenoj transformaciji, održivom poslovanju i ESG-u, pristupu zelenom novcu, kao i vezi digitalne i zelene transformacije.

Skup je otvorio Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške, analize, usluge i internacionalizaciju PKS, a jedan od panelista je Sasja Beslik, istaknuti svetski eksperat za zeleno finasiranje i izvršni direktor za investicije u "SDG Impact Japan".

- Sve što danas znamo će se promeniti, a to je uzrokovano klimatskim promenama koje vrše ogroman pritisak (i na srpske firme). A s druge strane, ono što mislimo da će se tek dogoditi za godinu, dve ili tri, događa se sada - istakao je Beslik.

Govoreći o Srbiji, rekao je da imamo kapacitet, snagu i izvore, te da se pita zašto se, onda, transformacija ne odvija brže kao u nekim naprednim zemljama Evrope?

Glavne teme o kojima se diskutuje na prvom panelu jesu: zelena agenda u Srbiji i regionu, izazovi i mogućnosti za unapređenje održivosti u poslovanju, pristup zelenom finansiranju preduzeća u Srbiji, zelene korporativne obveznice, digitalizacija i inovacije u unapređenju održivosti.

Jedna od ključnih stvari istaknuta na današnjem skupu jeste blagovremeno prepoznavanje rizika po kompaniju - u zelenoj transformaciji.

Kada je reč o Srbiji, globalno, neophodno je uspostaviti jasan finansijski sistem i regulatorni okvir, jer je to ono što će motivisati i privući kompanije.

Banke, recimo, traže načine da štede koliko mogu, da uvode održivije materijale i prelaze na hibridna i električna poslovna vozila.

Dejan Janjatović, ispred NLB Komercijalne banke, kaže da su oni na krovove nekih poslovnih jedinica postavili i solarne panele, te da su za prethodne dve godine uspeli da smanje karbonski otisak za 70 odsto.

Zeleni vodonik Foto: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Marija Pantelić, iz firme Bosis, rekla je da se sa pričom o održivom poslovaju suočila još pre 10 godina, u sklopu obuke.

- Mi smo porodična firma koja postoji 42 godine, a sve je to jedna tipična priča o preživljavanju, odgovornosti, brizi za lokalnu zajednicu - kaže ona i ističe da su vremenom nadograđivali svoje sisteme izveštavanja.

- Mi se bavimo proizvodnjom ambalaže, a zahvaljujući tehnologiji i eko dizajnu, uspeli smo da stvorimo 100% reciklabilne proizvode - dodaje.

Važno je istaći i ove dve stvari: moraju se usvajati nova znanja i veštine - ako želimo da napredujemo (nije dovoljno imati samo svest o temi), a osim toga, moramo znati "gde ide novac", kako bismo imali poverenje.

Trenutno najveći svestki izazov, čak i za ECB, jeste uključivanje ESG rizika u oblike poslovanja. Janjatović kaže da bez novih znanja i primene - nema uspešnog poslovanja u novoj eri transformacije.

Beslik, koji trenutno radi u Japanu, pomenuo je i značaj tzv. "karbon kredita", koje daje Vlada Japana preko svog fonda, ali ne unutar svoje zemlje, već u države iz regije ili poput Srbije.

Naglasio je i blisku povezanost dveju vlada - srpske i japanske. Osim Zemlje izlazećeg sunca, slične strategije razvijaju i SAD.

Na drugom panelu reč je o standardima za Sustainability i Impact reporting i njihovu primenu u praksi, kao i o uticaju EU regulative na poslovanje u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    6. februar 2024 | 12:05

    "Tema o kojoj se danas najviše priča, na ulici, u firmi, marketu:" - Jeste, evo jutros na putu do posla svi samo o tome pričaju! Korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje zagađenja jesu super, ali "zelena agenda", koja nam se nameće, je prevara, baš kao i "klimatske promene". Ekološki porezi i slične smicalice su način da se uzmu pare. Pogledajte šta rade poljoprivrednicima po Evropi. Umesto da se forsira proizvodnja zdrave hrane, oni veštački izazivaju nestašicu hrane.

  • Mihajlo

    6. februar 2024 | 13:04

    "Odrzivost" je samo nova metoda za pranje para i praznjenje drzavnih budzeta u privatne dzepove.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    6. februar 2024 | 13:23

    Србија ће убрзати процесе трансформације и одрживог развоја уз помоћ технолошких и научних решења. Будите сигурни. Не заборавите да смо до пре десетак година имали системски и финансијски неред и потпуну технолошку заосталост. А сада се граде највеће соларне електране, привреда и целокупно друштво је дигитализовано, имамо пројекат БИО4 Кампус на реду. Поново се граде пруге након 50 година застоја. Јер железнички саобраћај је еколошки неутралан. Десила се пандемија, па је и за то било потребно изградити ковид болнице. Набавити сву медицинску опрему. Било је потребно регулисати и законе и процедуре у готово свим областима. Стиже и Експо 2027, тако да све ово што се тиче примене зелених технологија биће уграђено у планиране пројекте. Није лако довести цео систем и комплетно друштво и технолошку подлогу до тог нивоа друштвене свести и одговорности за само једну декаду. Уз све друге проблеме. Али успели смо. Сви заједно. И државно руководство и струка и грађани. И приватни и јавни сектор. Некима је требало времена све док нису видели својим очима разорну моћ и последице суперћелијских олуја. И штету коју климатске промјене чине и људима и привреди. Тако да никада није касно да се ствари покрену , али оне морају да се раде плански. На државном нивоу.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>